Rabarberlikör blev veckans överraskning. Ja, alltså att det blev så himla gott. Kan inte ens minnas att jag ska ha köpt likör någon gång och de gånger jag blivit bjuden har jag nog tyckt att det är lite väl sött och liksom sliskigt. Men så visade vännen Ulrica med bloggen Krii’s Kitchen en så vansinnigt vacker bild på sin egengjorda rabarberlikör och eftersom det är roligt att prova nya saker så gjorde jag det!
Rabarberlikör på enklaste sätt
Att göra den här likören är riktigt enkelt. Man skivar rabarber och lägger i en burk, täcker med vodka och låter stå i ett par veckor. Sen tillsätter man vanilj som får ge ifrån sig smak under ytterligare en vecka. Till sist silas rabarbern bort och socker tillsätts. Sen in i kylen igen för att mogna ett par veckor. Plättlätt!
Vår likör har stått i kylen i källaren så jag har liksom råkat glömma bort den där flaskan med det vackert rosa innehållet. Så när Ulrica och jag åt lunch häromveckan och hon frågade vad jag tyckte om rabarberlikören, så insåg jag att den nog fått mogna tillräckligt för att smakas av. Och jag blev faktiskt lite förvånad över hur gott det blev. Det är klart att likör är sött, men det här blev som en mer naturlig sötma eftersom smaken av rabarber är så påtaglig. Som en frisk sötma liksom. Svårt att beskriva men det här sättet att göra likör på kan jag mycket väl tänka mig att prova flera gånger. Kanske köpa fina små flaskor att fylla och ge bort i present. Vill man inte dricka likören som den är kan man säkerligen blanda drinkar med den. Har sett att Ulrica också har recept på jordgubbslikör och limoncello.
Rabarberlikör och så mycket mer hos Krii’s Kitchen
Har du som jag ännu en omgång rabarber att skörda så kanske du vill prova att göra denna likör. Receptet finns hos Ulrica här. Och passa nu på att botanisera bland allt det vackra och inspirerande hos Ulrica! Hon är inte bara en god vän utan också en begåvad fotograf och det är så roligt att vi hittat varandra tack vare våra bloggar och att vi inspirerar varandra. Du hittar Ulrica på bloggen Krii’s Kitchen och på Instagram @ulricakrii
En annan slags rabarberdryck
Om du har en massa rabarber att göra åt med och inte vill göra något med alkohol är det ju fantastiskt somrigt och gott med rabarbersaft.
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
Camilla
Hej,
Har lite rabarber i frysen, tror du det fungerar att göra likör på? 😃
annelie@blomsterochbakverk.se
Hej, jag har inte provat men läst att det ska gå utmärkt. Så kör på du!
Camilla
Toppen! Tack för svar! 😊
Karin
Har inte testat detta receptet men det måste ju göras men att råka ”glömma” bort likören tycker jag gör att ev spritsmak försvinner och bär/frukt gifter sig bättre med sockret så att likören inte blir så sliskigt söt.
annelie@blomsterochbakverk.se
Du har så rätt i det, blir ännu godare med tiden.
Ulrica – Krii's Kitchen
Alltså Annelie!
Så himla fina bilder på likören och erkänn att färgen blev helt sjukt snygg! :D
Jag får säga att köpt likör smakar konstgjort och oerhört sött jämfört med den man gör själv. Precis som du säger så blir det en mer frisk sötma och du bara måste göra jordgubbslikören nästa sommar. Som saft med en vuxen touch.
Supertack för dina fina ord om mig och mitt fotograferande och jag är så himla glad över att vi fick kontakt med varandra. Tänk vad internet är fantastiskt ändå.
Kram Ulrica
Annelie Andersson
Tack Ulrica! Också så tacksam att vi hittat och inspirerar varandra. Och vet du, att jag har så mycket rabarber kvar att jag gjorde en omgång till <3
Ulrica – Krii's Kitchen
Låter härligt.
Kram