Rabarbermarmelad med vanilj

3 juni, 2023
rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad är ett utmärkt sätt att ta tillvara en del rabarber. Vi äter inte så mycket marmelad hemma hos oss, men jag kokar gärna ett par omgångar och fyller mindre burkar. Blir toppen som en gå-bort-present.

Jag visade häromdagen på Instagram stories när jag kokade den här marmeladen och gav tips på att marinera rabarbern över natt, liksom hur man gör marmeladprovet och steriliserar burkarna med mera. Jag blev överöst med både hejarop och önskemål, så här kommer enligt önskemål receptet på min rabarbermarmelad.

rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad med vanilj

Den här marmeladen är uppdelad i två steg. Dag 1 består av att skörda och skiva rabarbern. Blanda den med strösocker, citron och vanilj i en stor gryta och sen låta detta stå över natt och marinera. Jag brukar också slänga med en näve frysta jordgubbar eller hallon. Mest för färgens skull, men det bidrar förstås också med lite sötma.

Dagen därpå kokas marmeladen. Tricket är också att låta den koka på rätt ordentligt och bli klar på 25-30 minuter. Under tiden marmeladen kokar ställer jag in rena burkar och lock i ugnen så att de blir varma och steriliserade. Sedan är det bara att skeda upp marmeladen och låta burkarna svalna på bänken. Jag vänder burkarna upp och ner då de försluts extra och det ska förhindra mögelbildning i locket.

Den här marmeladen kokar jag på strösocker och utan tillsatser som t ex citronsyra. Mängden socker gör att marmeladen håller länge i rumstemperatur, men öppnade burkar ska alltid förvaras i kyl.

Jo! Jag improviserade lite denna gång och slängde ner en skvätt Aperol jag hade kvar i en flaska. En halv deciliter aperol och en halv deciliter vitt vin tillsatte jag på morgonen och lät det koka med. Här kan man experimentera med olika smaker. Gott blev det!

Hoppas nu att det smakar!

P.S. En annan slags rabarbermarmelad är den du kan göra genom att ta tillvara citronskivorna när du gjort rabarbersaft. Det receptet hittar du här.

rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad med vanilj

Ett recept från blomsterochbakverk.se
2.3/5(2)
4-6 mindre burkar
30 min

Rabarbermarmelad som först får marineras över natt för att sedan snabbt kokas ihop. Smaksätts med vanilj och ev en skvätt starkt.

Ingredienser:

1 000 g rabarber

1 000 g (11-12 dl) strösocker

50 g (0,5 dl) pressad citron

1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver/vaniljpasta

ev en näve frysta jordgubbar eller hallon

Gör så här:

Dag 1

1. Skölj och skär rabarbern i centimeterstora skivor.

2. Ta fram en stor 5-liters kastrull. Lägg i rabarber, strösocker, pressad citron (släng gärna med skalet också) och vaniljen från urskrapad vaniljstång (eller pulver/pasta). Lägg också med själva stången. Du kan också lägga med jordgubbar eller hallon.Rör om.

3. Täck med lock eller plast och låt allt marinera över natt i rumstemperatur. Att sockret får tid att gå in i rabarbern kommer att bidra med mustighet och att rabarbern blir mera fast.

Dag 2

1. Sätt på ugnen på 100 grader. Ställ in helt rena burkar och lock och låt stå minst en halvtimme så att de blir steriliserade.

2. Ställ också in en assiett i frysen så att du kan göra marmeladprovet.

3. Vänd om allt i grytan och tillsätt ev en skvätt aperol eller annat. Låt det koka upp på hög värme. Kokning av sylt och marmelad bör göras så snabbt som möjligt. Plocka bort ev vaniljstång efter 5 minuter.

4. Koka marmeladen i ca 25 minuter. Rör regelbundet så att det inte bränns i botten. Det skvätter en del så ta på förklädet.

5. Gör marmeladprovet. Ta fram den iskalla assietten. Lägg en tesked av den heta marmeladen på assietten och dra med skeden genom marmeladen. Om den flyter ihop med en gång behöver den koka lite mer. Om det inte flyter ihop är den färdig.

6. Lyft kastrullen från plattan och låt stå ett par minuter. Ta bort skummet ovanpå marmeladen med en sked.

7. Fyll de varma och rengjorda burkarna. Skruva på locket och skruva till igen efter en stund. Vänd dem upp och ned och låt svalna. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag i rumstemperatur.

Tips

Marmeladen håller ca 1 år i rumstemperatur. Öppnade burkar förvaras i kylskåpet. Gör gärna en fin etikett. Slå vaxat papper om locket och bind ett snöre om. Fin present att ge bort. Och god!

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?