Rabarbermarmelad är ett utmärkt sätt att ta tillvara en del rabarber. Vi äter inte så mycket marmelad hemma hos oss, men jag kokar gärna ett par omgångar och fyller mindre burkar. Blir toppen som en gå-bort-present.
Jag visade häromdagen på Instagram stories när jag kokade den här marmeladen och gav tips på att marinera rabarbern över natt, liksom hur man gör marmeladprovet och steriliserar burkarna med mera. Jag blev överöst med både hejarop och önskemål, så här kommer enligt önskemål receptet på min rabarbermarmelad.
Rabarbermarmelad med vanilj
Den här marmeladen är uppdelad i två steg. Dag 1 består av att skörda och skiva rabarbern. Blanda den med strösocker, citron och vanilj i en stor gryta och sen låta detta stå över natt och marinera. Jag brukar också slänga med en näve frysta jordgubbar eller hallon. Mest för färgens skull, men det bidrar förstås också med lite sötma.
Dagen därpå kokas marmeladen. Tricket är också att låta den koka på rätt ordentligt och bli klar på 25-30 minuter. Under tiden marmeladen kokar ställer jag in rena burkar och lock i ugnen så att de blir varma och steriliserade. Sedan är det bara att skeda upp marmeladen och låta burkarna svalna på bänken. Jag vänder burkarna upp och ner då de försluts extra och det ska förhindra mögelbildning i locket.
Den här marmeladen kokar jag på strösocker och utan tillsatser som t ex citronsyra. Mängden socker gör att marmeladen håller länge i rumstemperatur, men öppnade burkar ska alltid förvaras i kyl.
Jo! Jag improviserade lite denna gång och slängde ner en skvätt Aperol jag hade kvar i en flaska. En halv deciliter aperol och en halv deciliter vitt vin tillsatte jag på morgonen och lät det koka med. Här kan man experimentera med olika smaker. Gott blev det!
Hoppas nu att det smakar!
P.S. En annan slags rabarbermarmelad är den du kan göra genom att ta tillvara citronskivorna när du gjort rabarbersaft. Det receptet hittar du här.