Lycka. Ibland krävs inte mer än att få till en laddning riktigt saftiga och goda glutenfria rabarbermuffins för att man ska känna just det. Lycka. Toppat med massor av nystött kardemumma. Har bakat glutenfria muffins på durra tidigare och det blir verkligen gott. Här tror jag lyckokastet var att jag blandade in lite mandelmjöl och även tillsatte några matskedar creme fraiche. Lika saftiga dagen därpå men som med det mesta allra godast nybakade. Enkla att göra är de också – behövs inte ens en elvisp!
Dessa rabarbermuffins kan enkelt göras både laktos- och mjölkfria genom att ersätta smör och creme fraiche med laktos- eller mjölkfria alternativ. Går såklart utmärkt att frysa också.
Glutenfria rabarbermuffins
12 st
Ugn 175°
5 dl (ca 285 g) rabarber, hackade och ev skalade
1,5 msk potatismjöl
3 msk rårörsocker
1 dl (60 g) durramjöl
1 dl (90 g) rårörsocker
0,5 dl (20 g) mandelmjöl
0,5 dl (25 g) majsstärkelse
1 msk finmalda psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
1 tsk nystötta kardemummakärnor
0,5 tsk äkta vaniljpulver
100 g smör (alt laktos-/mjölkfri variant)
3 ägg
3 msk creme fraiche (alt laktos-/mjölkfri variant)
1-2 tsk pressad citron
pappersformar och/eller muffinsplåt
ev lite extra rårörsocker eller nystött kardemumma
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Ställ ut muffinsformar på en plåt, eller gör som jag och ställ dem i en muffinsform. Då står de stadigt och man slipper smörja eller smet som fastnar.
Börja med att dela rabarbern i små bitar. Om du vill kan du skala rabarbern och kraftiga stjälkar kan du först dela på längden. Lägg rabarberbitarna i en skål, strö över potatismjöl och socker och blanda om med en sked. Ställ åt sidan.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smält nu smöret på låg värme. Häll över i liten skål och blanda ner ägg, creme fraiche och pressad citron. Rör snabbt ihop alltsammans med en enkel visp eller gaffel.
Tillsätt smör- och äggblandningen till de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en jämn smet. Nu är det dags att vända ner all rabarber – om den vätskat sig, kan du först hälla av det. Ta hjälp av en slickepott och vänd om tills helt blandat.
Klicka nu smeten i formarna, jag tog drygt en halv deciliter i varje form. Om du vill kan du nu toppa dina rabarbermuffins med extra nystött kardemumma och/eller socker. In med plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och känns helt torra när du provar med en sticka. Låt svalna på galler.
Skulle du vilja ha mer inspiration till bakning av kardemummadoftande muffins kan jag verkligen rekommendera dessa Muffins med äpple och kardemumma (glutenfria) eller Muffins med smak av hallon. Eller så skriver du muffins i sökrutan och hittar ännu fler varianter.
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.
Lisa
Jättegoda, blev hur bra som helst. ☺️☺️ tack!
Annelie Andersson
Tack, så glad jag blir!