Rabarberparfait är ett mycket gott sätt att ta tillvara rabarber. Jag hittade en handskriven lapp i farmors receptsamling och blev nyfiken att prova. Farmor skriver rabarberglass, men detta är mer som en rabarberparfait. I farmors recept ska enbart två äggulor användas, men för att slippa överbliven äggvita valde jag att vispa och tillsätta den till smeten. Som man kan göra med en parfait.
Rabarberparfait på två olika sätt.
Ett tips är att se till att tina parfaiten ordentligt. Den upplevs mest som kall och lite isig om man äter den för tidigt. Låt den tina en stund så kommer smakerna fram mycket bättre. Jag har serverat parfaiten på ett par olika sätt. På midsommarafton ställde jag fram den stora formen som dessert och dekorerade med färska jordgubbar, rostad vit choklad, maränger och hackade pistagekärnor. Så gott!
Rostad vit choklad gör du genom att riva 100 g vit choklad grovt och strö ut över plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta den i 175 grader varm ugn i ca 5 minuter, men pass på så att det inte bränns. Låt kallna och bryt sedan i bitar. Förvara torrt i burk med lock. Gott att strö över glassen.
Portionsformarna serverade jag tillsammans med havreflarn (recept kommer), en ljuvligt god pistagegrädde (återkommer även till den) och så lite hackade pistagekärnor och en sked av min rabarberkompott. Ljuvligt!
Den här sommaren får det nog konstant finnas en laddning rabarberparfait i frysen.