Rabarberparfait från farmors recept

29 juni, 2023
rabarberparfait

Rabarberparfait är ett mycket gott sätt att ta tillvara rabarber. Jag hittade en handskriven lapp i farmors receptsamling och blev nyfiken att prova. Farmor skriver rabarberglass, men detta är mer som en rabarberparfait. I farmors recept ska enbart två äggulor användas, men för att slippa överbliven äggvita valde jag att vispa och tillsätta den till smeten. Som man kan göra med en parfait.

rabarberparfait

Rabarberparfait på två olika sätt.

Ett tips är att se till att tina parfaiten ordentligt. Den upplevs mest som kall och lite isig om man äter den för tidigt. Låt den tina en stund så kommer smakerna fram mycket bättre. Jag har serverat parfaiten på ett par olika sätt. På midsommarafton ställde jag fram den stora formen som dessert och dekorerade med färska jordgubbar, rostad vit choklad, maränger och hackade pistagekärnor. Så gott!

Rostad vit choklad gör du genom att riva 100 g vit choklad grovt och strö ut över plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta den i 175 grader varm ugn i ca 5 minuter, men pass på så att det inte bränns. Låt kallna och bryt sedan i bitar. Förvara torrt i burk med lock. Gott att strö över glassen.

Portionsformarna serverade jag tillsammans med havreflarn (recept kommer), en ljuvligt god pistagegrädde (återkommer även till den) och så lite hackade pistagekärnor och en sked av min rabarberkompott. Ljuvligt!

Den här sommaren får det nog konstant finnas en laddning rabarberparfait i frysen.

rabarberparfait

Rabarberparfait

Ett recept från blomsterochbakverk.se
2.8/5(2)
6

Vilken fullträff att hitta farmors handskrivna recept på rabarberglass. Blir mer som en parfait och väldigt gott, somrigt och svalkande. Ett perfekt sätt att ta tillvara rabarbern.

Ingredienser:

300 g rabarber

50 g (0,5 dl) vatten

85 g (1 dl) socker + 2 msk

2 ägg, delade i gulor och vitor

300 g (3 dl) vispgrädde

1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Skölj och skär rabarbern i tunna skivor.

2. Lägg rabarbern i en kastrull med vatten och socker. Koka upp och sjud tills rabarbern mjuknat helt. Ställ åt sidan och låt kallna.

3. Separera äggen. Lägg gulorna i en stor skål där alltsammans så småningom ska blandas samman. Ställ åt sidan.

4. Lägg äggvitorna i en skål med 2 msk socker och vispa till ett fast fluff. Ställ åt sidan.

5. Ta fram ännu en bunke och vispa grädden däri till mjuka toppar.

6. Ta fram skålen med äggulorna. Rör ner vaniljen och därefter rabarbern.

7. Vänd ner grädden, lite i taget.

8. Vänd ner de vispade äggvitorna och försök behålla så mycket luft som möjligt. Vänd om med stora tag med hjälp av en slickepott tills allt blandats jämnt.

9. Häll smeten i form. Jag hällde i silikonformar, både en stor rund och mindre portionsformar. Om du inte har silikonform kan det vara bra att plasta formen. Frys i minst 4-5 timmar.

Tips!

Se till att tina parfaiten ordentligt. Den upplevs mest som kall om man äter av den för tidigt. Får den tina en stund kommer smakerna fram mycket bättre.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?