Rabarbersaft, så vackert och gott

27 juni, 2014
rabarber saft och marmelad

Rabarbersaft och flädersaft är det godaste jag vet i saftväg. Så somrigt, gott och vackert. Som att hälla sommaren på flaska och kunna njuta av det resten av året. När jag gör de här safterna görs de enligt samma princip, att ingredienserna rörs ihop och får stå några dygn för att sedan silas av och kokas ihop med socker och sedan hällas på flaska. Receptet på flädersaft finns sedan tidigare här. Det är ju sannerligen fläder-tider i våra trakter just nu, så jag ska försöka hinna med en sats av det också.

Rabarbersaft

1,5 kg rabarber
2 st ekologiska citroner
kokande vatten
425 g (5 dl) strösocker per liter råsaft

Skölj och skär rabarbern i bitar. Lägg i en stor skål eller kastrull (ej aluminium). Tvätta och skiva citronen och lägg ner bland rabarbern. Häll över kokande vatten tills det täcker. Låt stå svalt i 2–3 dygn. Ha koll, om det skulle mögla måste det slängas. Sila saften, gärna genom en silduk, och ta tillvara citronskivorna. Av dem kan du koka en god marmelad, se recept här. Mät upp färdig mängd råsaft och häll i ren kastrull. Tillsätt 425 g (5 dl) socker per liter råsaft. Koka i 5–10 minuter, skumma noga. Häll upp på helt rena och steriliserade flaskor (se nedan).

Safta, sylta och sterilisera

För att förhindra mögel är det viktigt att sterilisera de burkar och flaskor som ska fyllas. Se till att de är helt rena och värm både flaska, burk och lock i 100° varm ugn i någon halvtimme, medan du kokar saften eller sylten. Se också till att skumma av det du kokar noga. Fyll ända upp och förslut ordentligt. Sylt- och marmeladburkar vänds med fördel upp och ner när de är heta, så att eventuella bakterier dör och hållbarheten blir längre. Vänd tillbaka när de svalnat.

När gav du bort ett fång rabarber senast?

Har du inte egna rabarber eller tillgång till trädgård går det förstås att köpa, men jag ser ofta trädgårdar med stora fång rabarber som inte tas tillvara så kanske det går att knacka på och fråga om det går för sig att plocka. Och i gengäld kan man ju komma över med en flaska saft som tack. Det är väldigt trevligt att ge bort (och få) en fin flaska hemgjord saft. Kanske tillsammans med en personlig och egenknåpad etikett.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?