Rabarbersorbet, med och utan vitt socker

12 juni, 2019
rabarbersorbet

En frisk och syrlig rabarbersorbet är den perfekta njutningen varma försommardagar. Eller för all del en sval kväll. När jag tänker efter funkar den utmärkt även regniga dagar. Så om du har mycket rabarber hemma kan det passa fint att fylla frysen med mindre burkar att ta fram när så önskas.

Sorbet kan man säga är en puré av frukt eller bär och socker men utan grädde eller mjölk. Passar mig perfekt då jag helst undviker komjölk. Visst går det att göra god glass på växtbaserade alternativ men en sorbet är också en lätt dessert som ibland passar så mycket bättre än glass. Ibland ingår äggvita i sorbet men den här varianten av sorbet passar fler.

Har ju tidigare berättat att jag begränsar intaget av både gluten, komjölk och vitt socker då min hud reagerar med utslag. Denna rabarbersorbet har jag gjort tidigare, med både socker och annan sötning. Jag tycker att båda varianterna blir riktigt goda så gör det som passar dig bäst helt enkelt.

Jag har ingen glassmaskin men om du har det kan du köra sorbeten där såklart. Annars kan du hälla smeten i en form, ställa in den i frysen och sen röra om en gång i halvtimmen i kanske 2-3 timmar. Denna sorbet blir mer isig och liksom lite som snö vid ett par plusgrader (nu ser du det framför dig, inte sant). Om du inte rör om blir den bara kompakt. Vad du också kan testa är att tillsätta en matsked alkohol (gin, vodka, likör). Då sänks fryspunkten och gör sorbeten lite krämigare. Och beroende på alkohol kan den förstås också sätta smak. Tillsätt i så fall det efter att du kokat purén och innan du mixar smeten.

rabarbersorbet

Om alternativ sötning av rabarbersorbet

Jag har provat göra denna sorbet med både ekologisk lönnsirap och agavesirap samt kokossocker vilket fungerar fint. Kan påverka konsistensen något men för mig känns det inte så viktigt. Tänk bara på att framför allt agave är väldigt sött så reglera mängden efter smak. Skulle föreslå att du börjar med hälften eller ännu lite mindre och smakar av. Jag som periodvis äter begränsat med sockersött reagerar ofta mer på mängden sött än vad andra gör. 

Rabarbersorbet

300 g rabarber (ca 5 dl)
1 dl strösocker alt annan sötning, se ovan
1 dl vatten
0,5-1 tsk vaniljpulver
2-3 msk pressad citron
ev 1 msk alkohol (gin, vodka, likör)

Så här gör du

Plocka och skölj rabarbern. Antalet stjälkar är svårt att ange då det helt beror på om de är späda eller grova så väg eller mät mängden. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med sötning, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda tills rabarbern mjuknat. Mixa nu alltsammans med en stavmixer eller i en matberedare tills slätt. Tillsätt några matskedar citron och smaka av. Om du använt en alternativ sötning och tycker att det är för syrligt, tillsätt lite mer och rör samman.

Nu ska smeten in i frysen. Jag häller helst i en stor form av glas men ta det som finns hemma såklart. Se nu till att röra om en gång i halvtimmen ungefär de närmsta timmarna. Det är för att få in luft i smeten vilket ger en bättre konsistens. Och som sagt, använd glassmaskinen om du har en sådan och följ de instruktionerna.

Om du vill fördela sorbeten i mindre formar kan du göra det när du känner att konsistensen börjar sätta sig och du inte längre behöver vispa om. Det är lättare få en fin konsistens på hela smeten först.

Sådär, en rabarbersorbet finns nu färdig i frysen. Tänk på att den behöver tina en liten stund. Eller skrapa ur formen, lägg i högt glas och låt tina framför dig tills den fått den där perfekta konsistensen som passar just dig.

rabarbersorbet

Ännu mera sorbet och glass

Om du vill ha ännu mer inspiration till kalla desserter kanske denna variant på mangosorbet som bara mixas ihop kan passa. En annan variant som är lite rolig att göra är vindruvsglass på bara vindruvor. Sedan är det förstås oemotståndligt gott med en klassisk glass. Jag gör gärna enkla varianten på bara tre ingredienser, här finns både bärglass och kaffeglass.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?