Räkbakelse är en festlig förrätt att servera året om, men kanske särskilt till nyår. Jag stansar ut rundlar från vitt bröd och staplar dem ovanpå varandra med en god fyllning av räkor, majonnäs, creme fraiche och örter däremellan. Därefter täcker jag dem med hackad dill och persilja runtom. Till sist dekorerar jag med räkor och valfri rom.
Man kan säga att det är som en enkel smörgåstårta, men i portionsformat. Som en elegant men matig bakelse.
Just på nyårsafton kan det också smaka ypperligt med en räkbakelse till tolvslaget. Kanske att man då önskar fylla på med något gott. Här har jag gjort dem i storlek för att passa som förrätt, men det går såklart att anpassa så att det passar tillfället.
Räkbakelse, går utmärkt att förbereda
Jag tycker ju om att kunna förbereda så mycket som möjligt och räkbakelserna kan du göra helt klara med fyllning i och runtom samma dag. Plasta in eller förvara i burk med lock i kylen. Med plast runtom håller de sig fuktiga. Det som är kvar inför servering är då bara att skala räkorna och placera dem fint på toppen samt toppa med rom.
För mer inspiration till förrätt med skaldjur vill jag tipsa om min Toast Skagen och skagenröra.
Tips! Ta tillvara brödkanterna som blir över när du tagit ut rundlarna. Lägg i en burk på ett torrt ställe, förslagsvis i skåpet ovanför kylskåpet. Med tiden torkar brödkanterna och du kan mixa dem och använda som ströbröd.