Räkbakelse, en festlig förrätt

28 december, 2022
räkbakelse

Räkbakelse är en festlig förrätt att servera året om, men kanske särskilt till nyår. Jag stansar ut rundlar från vitt bröd och staplar dem ovanpå varandra med en god fyllning av räkor, majonnäs, creme fraiche och örter däremellan. Därefter täcker jag dem med hackad dill och persilja runtom. Till sist dekorerar jag med räkor och valfri rom.

Man kan säga att det är som en enkel smörgåstårta, men i portionsformat. Som en elegant men matig bakelse.

Just på nyårsafton kan det också smaka ypperligt med en räkbakelse till tolvslaget. Kanske att man då önskar fylla på med något gott. Här har jag gjort dem i storlek för att passa som förrätt, men det går såklart att anpassa så att det passar tillfället.

Räkbakelse, går utmärkt att förbereda

Jag tycker ju om att kunna förbereda så mycket som möjligt och räkbakelserna kan du göra helt klara med fyllning i och runtom samma dag. Plasta in eller förvara i burk med lock i kylen. Med plast runtom håller de sig fuktiga. Det som är kvar inför servering är då bara att skala räkorna och placera dem fint på toppen samt toppa med rom.

För mer inspiration till förrätt med skaldjur vill jag tipsa om min Toast Skagen och skagenröra.

Tips! Ta tillvara brödkanterna som blir över när du tagit ut rundlarna. Lägg i en burk på ett torrt ställe, förslagsvis i skåpet ovanför kylskåpet. Med tiden torkar brödkanterna och du kan mixa dem och använda som ströbröd.

räkbakelse

Räkbakelse

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
12 st
1 timme + tid att tina räkor och dekorera

Räkbakelse, som en enkel och lite mer elegant smörgåstårta i portionsformat. En festlig förrätt att servera året om. Går utmärkt att förbereda samma dag och sedan bara dekorera inför serveringen.

Ingredienser:

Räkbakelse

12 stora skivor vitt bröd

600 g frysta och tinade räkor med skal (200 g skalade)

1 dl majonnäs

0,5 dl creme fraiche

1 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

1 krm salt

ev några droppar tabasco

Dekoration

0,5 dl hackad dill

0,5 dl hackad persilja

400 g frysta och tinade räkor med skal (130 g skalade)

Löjrom, sikrom eller röd stenbitsrom

Gör så här:

Räkbakelse

1. Stansa ut rundlar från brödskivorna, ca 5 cm i storlek och 3 st per skiva.

2. Skala de tinade räkorna och skär i bitar.

3. Blanda majonnäs och creme fraiche med hackad dill och gräslök.

4. Smaka av med salt och ev några droppar tabasco. Vänd ner de hackade räkorna.

5. Lägg ut 12 rundlar bröd och lägg på lite fyllning. Lägg på nästa brödskiva, tryck till och bred på ett lager till. Avsluta sedan med resterande skivor.

6. Bred det som är kvar runtom bakelserna. Eller blanda till lite extra majonnäs och creme fraiche och bred runtom. Se till att kapsla in brödet så att det håller sig saftigt.

7. Blanda ihop hackad dill och persilja och klappa in runtom bakelserna.

HIT GÅR DET BRA ATT FÖRBEREDA. Förvaras i kyl, gärna inplastade så att de håller sig saftiga.

Dekoration, inför servering

Skala räkorna och placera ovanpå bakelserna. Toppa med rom.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?