Ratatouille i zucchinitider

17 augusti, 2017
ratatouille

Det är zucchinitider och då passar det utmärkt att göra ratatouille. Denna franska grönsaksröra som så enkelt kokas ihop och smakar ljuvligt. Antingen äter man den som den är eller i sällskap till kött, fisk eller varför inte några bitar fetaost eller stekt halloumi. Eller kanske tillsammans med en brödbit så man kan få i sig all den gottiga såsen.

ratatouille

Det här receptet räcker till 4-6 portioner lite beroende på om man serverar det som tillbehör eller en egen rätt. Det går utmärkt att dubbla receptet och frysa in portioner av röran som sedan kan tas fram i höst.

Ratatouille

4-6 personer

1 stor zucchini (eller 1-2 små)
1 röd eller gul paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk oregano
2 tsk timjan
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Börja med att skära zucchini och paprika i medelstora bitar och finhacka rödlök och vitlök. Fräs all lök i lite olja i en stor kastrull på medelhög värme, så att löken inte bränns vid eller får färg. Ha sedan i kryddor, zucchini och paprika och fräs alltsammans i 4-5 minuter. Därefter rör du ner tomatpurén som får fräsa med ett par minuter innan du till sist har i de krossade tomaterna. Låt nu ratatouillen småkoka (utan lock) till en tjock sås, i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Et voilà!

Skriv gärna en rad
  • Karin Thorn

    Hej Annelie
    Zucchini paj helt underbar. Undrar måste det vara så mycket socker I ?
    Nu ska jag koka Ratatouillen till middag.
    Jag odlar själv zucchini . Gillar och prova nya recept.. Du har många intressanta receptet.
    Glad att jag hittat dig.
    Mvh karin

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Hej Karin, tack för dina vänliga ord och vad roligt att du också odlar zucchini och hittar inspiration hos mig. Vad gäller socker kan man oftast minska ner, det är en smaksak, men man får inte glömma att sockret bidrar till både smak och struktur. Du kan säkert minska ner på sockret till fyllningen och kanske även smuldegen, även om jag tycker att 1 dl till mängden smör och torrvaror redan är lite. Du får prova dig fram, det här tycker jag blev bra :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?