Det är zucchinitider och då passar det utmärkt att göra ratatouille. Denna franska grönsaksröra som så enkelt kokas ihop och smakar ljuvligt. Antingen äter man den som den är eller i sällskap till kött, fisk eller varför inte några bitar fetaost eller stekt halloumi. Eller kanske tillsammans med en brödbit så man kan få i sig all den gottiga såsen.
Det här receptet räcker till 4-6 portioner lite beroende på om man serverar det som tillbehör eller en egen rätt. Det går utmärkt att dubbla receptet och frysa in portioner av röran som sedan kan tas fram i höst.
Ratatouille
4-6 personer
1 stor zucchini (eller 1-2 små)
1 röd eller gul paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk oregano
2 tsk timjan
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Börja med att skära zucchini och paprika i medelstora bitar och finhacka rödlök och vitlök. Fräs all lök i lite olja i en stor kastrull på medelhög värme, så att löken inte bränns vid eller får färg. Ha sedan i kryddor, zucchini och paprika och fräs alltsammans i 4-5 minuter. Därefter rör du ner tomatpurén som får fräsa med ett par minuter innan du till sist har i de krossade tomaterna. Låt nu ratatouillen småkoka (utan lock) till en tjock sås, i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Et voilà!
Karin Thorn
Hej Annelie
Zucchini paj helt underbar. Undrar måste det vara så mycket socker I ?
Nu ska jag koka Ratatouillen till middag.
Jag odlar själv zucchini . Gillar och prova nya recept.. Du har många intressanta receptet.
Glad att jag hittat dig.
Mvh karin
annelie@blomsterochbakverk.se
Hej Karin, tack för dina vänliga ord och vad roligt att du också odlar zucchini och hittar inspiration hos mig. Vad gäller socker kan man oftast minska ner, det är en smaksak, men man får inte glömma att sockret bidrar till både smak och struktur. Du kan säkert minska ner på sockret till fyllningen och kanske även smuldegen, även om jag tycker att 1 dl till mängden smör och torrvaror redan är lite. Du får prova dig fram, det här tycker jag blev bra :)