Raw food cheesecake – drömtårta för avdankade sockerjunkies

12 maj, 2014
rawfoodcake

Skrev ju om vårt lyckade besök hos Eva och Form från Skå i helgen och att jag hade bakat en raw food cheesecake som liten överraskning för att vi ville fira Carina som fyllt år dagen innan. Tårtan har jag komponerat utifrån tidigare gjorda cheesecakes där jag tycker mig ha hittat den perfekta botten och den passade alldeles utmärkt till fyllningen med hallon. Tårtan blev väldigt uppskattad och själv tyckte jag också att det blev en riktigt god och lyckad kombination. Det var premiär för den här tårtan och testpatrullen i verkstaden gav den högsta betyg. Som Carina sade – en drömtårta för en avdankad sockerjunkie :) Och här kommer det utlovade receptet.

raw food cheesecake

Raw food cheesecake

Botten:
3,6 dl nötter (jag tar 2 dl pistagenötter och knappt 2 dl sötmandel)
1,2 dl dadlar (10-12 stycken)
1 liten nypa havssalt

Fyllning:
3,5 dl cashewnötter – blötlagda minst 5 timmar, över dagen/natten blir bäst
saften från 2 citroner
fröna från 1 vaniljstång alt. 1 tsk vaniljextrakt
0,8 dl smält kokosolja
0,8 dl rå honung alt. Agavesirap

2,4 dl hallon (tinade om frysta, motsvarar 1 paket om 225 g)

Släng nötter, salt och dadlar i en matberedare. Mixa tills du har en någorlunda jämn massa, det tar några minuter. Se till att inte mixa för mycket utan stanna maskinen och kolla massan då och då. När du kan forma en liten boll av massan med fingrarna är konsistensen perfekt.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant (20 cm). Häll i nötblandningen och packa den i botten. Ställ åt sidan. Diska av skålen till matberedaren.

Värm kokosolja och honung i en liten kastrull på låg värme tills det blir flytande. Vispa ihop så att det blandas. Häll av vattnet från cashewnötterna i en sil och skölj av dem lite snabbt. Häll dem och övriga ingredienser till fyllningen (utom hallonen) i en matberedare och kör på hög nivå tills det blivit en mjuk och smidig fyllning. Tar ett par minuter. Häll ca 2/3 av fyllningen över botten. Bred ut och skaka formen lite så att det blir ett jämnt lager.

Tillsätt nu hallonen till återstående fyllning och mixa tills mjukt och smidigt. Häll det ovanpå den första fyllningen och jämna till det försiktigt. Ställ i frys att stelna (minst 2-3 timmar). Tina tårtan 30-60 minuter innan den ska ätas (beror lite på hur länge den varit fryst). Dekorera tårtan med färska bär. Det som blir över – om det blir något över – förvaras i kylen.

raw food cheesecake

Den här tårtan är jag helt säker på att jag kommer göra flera gånger framöver. Riktigt god och fräsch. Och utan gluten, mjölk och raffinerat socker. Om du använder vaniljstång och agave blir det en vegan-tårta. Och varje gång den här tårtan ställs fram kommer jag att tänka på den där lördagen med goda vänner i keramikverkstan. Och det där tunga vackra tårtfatet med döskallar. Och bara njuta. Som sagt, en drömtårta.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?