Bakverk & Tårtor

Go’fika. Gå-bort-present. Glutenfritt.

 
Ibland vill jag bara ha något litet. Till kaffet eller koppen med te. Med det nya glutenfria livet gäller det att leta bra recept och hitta guldkornen. Vill helst inte heller baka med glutenfria mixer utan naturligt glutenfritt är det jag hela tiden försöker eftersträva. Gissa om jag blev glad när jag hittade ett recept på en småkaka med smak av både mandel och kardemumma, en av mina absoluta favoritkryddor. Och hel kardemumma som man stöter själv i morteln ska det vara (inte malen). Den doften. Svårslagen.
 
  
 
Receptet på mandelkakan kommer från Friendly Bread och lyder så här: 

125 g rumstempererat smör
200 g grovriven mandelmassa
2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemumma
(eller 0,5-1 dl hackad sötmandel)
1 st ägg

Till garnering: stött kardemumma och strösocker

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret så att det blir jämnt och fint (inga klumpar). Blanda potatismjöl, vaniljsocker, kardemumma och/eller hackad mandel och tillsätt. Rör sist i ägget och blanda väl. Forma degen till en rulle (ca 5 cm Ø) som du rullar i en blandning av nystött kardemumma och strösocker. Lägg rullen i plastfolie eller bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst en timme.

Sätt på ugnen på 180 grader. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg. 

 
Njut av en god och glutenfri liten kaka.
Eller varför inte paketera lite fint och ge till någon du tycker om.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Almbacken 13 november, 2013 at 21:28

    Åh, så goda de ser ut oc snygga! Mandelmassa och kardemumma – favvosmaker. Måste testas.

    Så fina bilder du tar!

    Kram,
    Maria

    • Reply annelie 14 november, 2013 at 20:07

      Tusen tack, Maria. De är riktigt goda och kan verkligen rekommenderas.Kram tillbaka.

  • Reply Katarina 16 november, 2013 at 22:14

    Vilka smarriga kakor och jättefina bilder. Kram

    • Reply annelie 18 november, 2013 at 09:24

      Hjärtligt tack, Katarina <3
      Har nu äntligen köpt och laddat ner din vackra e-bok. Har bara hunnit bläddra som hastigast men jag ser ju redan att det finns massor av recept jag vill prova. Kram!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.