0
Bakverk & Tårtor

Tårtpassion

 
Visst är det gott med sötsaker. I lagom mängd såklart. Och så gott det blir om man blandar det söta med lite syrlighet. Själv har jag alltid älskat citron, lime, lingon och annat som tillför syrlighet och fräschhet till det söta. När jag såg den här otroligt vackra tårtan på copenhagencakes.com och dessutom läste att den bestod av både en massiv mängd passionsfrukt och en vit chokladmousse, så bestämde jag mig för att den måste jag baka!
 
 
Men en sådan här magnifik tårta snor man ju inte bara ihop till trefikat. Även om det så skulle vara lill-lördag liksom. Lägligt nog kom ett födelsedagsfirande in i bilden och jag erbjöd mig genast att ta med tårtor till kvällens kalas. Förutom den här tårtan hade jag med mig en chokladtårta de luxe, vilket ni kunde läsa om här. Första utmaningen var att översätta receptet och få till det korrekt med mått och ingredienser, men det gick väldigt bra. Danskan är ett vackert språk tycker jag – eller vad sägs om flormelis, æggeblomme, husblas och piskefløde. 
 
 
Om ni bakar den här tårtan, läs igenom instruktionerna riktigt noga innan så ni har koll på de olika momenten. Till själva bottnen står det att man ska börja med att vispa ägg, socker, citronsaft och vanilj. För mig blev det inget bra alls. Smeten blev tunn och konstig. Gräddade ändå men det blev platt som en pannkaka. Vid andra försöket vispade jag ägg och socker pösigt och tillsatte sedan citron och vanilj. Då blev det en mycket fin och luftig botten. När jag bakar tårtor gör jag precis som det står i beskrivningen, använder bakplåtspapper som kläms fast i botten (istället för att smöra och bröa) men Cecilia tipsar också om att hon inte heller smörjer kanterna då hon tycker att kakan då istället fyller ut hela formen.
 
 
Botten delas i två delar och däremellan fylls tårtan med två sorters mousse, passionsfrukt och vit choklad. Sedan täcks hela härligheten med ett tunt lager passionsfruktgelé. Och sen kommer det roliga. Dekorerandet. Valde att precis som Cecilia dekorera med jordgubbar, hackade (osaltade) pistagenötter och kärnorna från passionsfrukten. Visst blir det vackert!
 
 
Inte på något sätt ska jag påstå att det här är en enkel tårta att göra. Men den var inte riktigt lika komplicerad som den kändes vid första anblicken. Förutom att tårtan är så fantastiskt vacker att man nästan tappar andan så är den också väldigt god. Mild och len, fräsch och syrlig. Jag kan mycket väl tänka mig att baka tårtan igen. Speciellt om det kommer något sådant där tillfälle när man vill bjuda på något alldeles extra.
 
Passionerat förtjust.
I att baka tårtor. Är jag.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Linnea 11 oktober, 2013 at 15:04

    Å den såg jätte god ut! :)

  • Reply Kristinas oas 12 oktober, 2013 at 23:41

    Åh, så snygg och den låter så goood! Jag är bättre på att äta tårtor än att baka dem ;) även om jag gillar att baka mycket annat. Passionsfrukt är en favorit här – vår bröllopstårta (en gång i tiden) bestod av en tunn chokladbotten och så en fruktig, syrlig och lätt passionsfruktsmousse ovanpå.
    Kram Kristina

    • Reply annelie 13 oktober, 2013 at 11:20

      Tack snälla du. Men någon måste ju äta tårtorna också – annars är det inte lika kul att baka dem :) Er bröllopstårta låter som en riktig goding. Kram och fin höstdag till dig.

  • Reply Frida 19 oktober, 2013 at 14:35

    Vilken fin tårta! Jag gillar verkligen att toppen är så knallgul (och att tårtan innehåller passionsfrukt – min favorit!). Om man är nybörjare på tårtbak, skulle du säga att den är svår att göra? :)

  • Reply Anonym 3 juni, 2015 at 08:50

    Hej! Ser kanon ut ;D har du receptet och vill dela med dig av det? Mvh Johanna

    • Reply annelie 3 juni, 2015 at 12:02

      Hej Johanna, och tack! Tårtan är verkligen god. Om du går tillbaka till inlägget så har jag länkat både till fina hemsidan Copenhagen Cakes och det specifika receptet. I första textstycket kan du klicka på länkarna. Lycka till!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.