Bakverk & Tårtor Sött-utan-socker

Raw-pralin, delikat och fin

25 oktober, 2014
 
 
Äntligen fick jag tillfälle att göra några olika sorters raw-praliner!
 
Har ju gjort ett försök tidigare vilket gillats mycket av både mig själv och andra. Speciellt de som utesluter socker en längre tid uppskattar den här sortens praliner eftersom de inte alls är bortskämda med sådana delikatesser. Men även andra fascineras av smaken och att det inte är något tillsatt raffinerat socker. Tänk så härliga smaker det ändå går att skapa. Till helgens instaträff gjorde jag 4 sorters praliner. Tre av dem gjordes på en egengjord choklad som bas och chokladen görs genom att smälta kakaosmör och/eller kokosolja och tillsätta raw cacao och lite agavesirap. Den ena chokladen smaksatte jag med grovt malen kardemumma och den andra med lakritspulver. Den tredje gjorde jag med en kolaliknande fyllning men kolan gjordes på cashewnötter och dadlar bland annat. Den fjärde pralinen bestod av en ”dadelkaramell” på dadlar, mandelmjölk, torkade körsbär, sötmandel och hampafrön. När pralinerna frusit doppades de i choklad och dekorerades med hampafrön. Riktigt roligt var detta!
 
 
Raw-praliner som fyllts och pudrats med ett riktigt bra lakritspulver. 
 
 
Raw-pralin med kardemumma och kaffeböna
 
Eftersom jag skulle ha med mig fyra olika sorters praliner och tre av dem göts i samma typ av pralinform så bestämde jag mig för att dekorera dem lite olika så att jag kunde skilja dem åt. Ovan ser ni chokladen som smaksatts med kardemumma. Fyllde lilla fördjupningen med smält osötad mörk choklad och tryckte dit en kaffeböna som doppats i raw choklad. Pralinerna med lakrits pudrade jag lite lätt med extra lakritspulver och för en lakrits-lover blev det ju helt ljuvligt! Och till sist då, chokladen med kolafyllning spritsades tvärs över med den smälta chokladen. Det enda man ska tänka på med raw praliner är att chokladen har lite lättare att smälta än vanlig choklad. Förvara den alltså i kyl fram till servering. Och ta fram lite i taget.
 
Att det blev succé får man nog lov att säga. Och visst ska jag dela med mig av recepten men det får lov att vänta ett litet tag. Måste skriva rent, få ihop mina anteckningar med mängder och allt. Sen blir det godis.
 
Lovar. Så länge blir det ögongodis.

You Might Also Like

4 Kommentarer

  • Reply victoria - me and mike 25 oktober, 2014 at 14:36

    Oj vad goda de ser ut och så vackra! Vilket finlir. Har sagt det innan men det tål att upprepas – du är D U K T I G! Kram Victoria

  • Reply Ann Salmin 1 november, 2014 at 18:44

    Ser fantastiskt goda ut och låter så smarrigt? för en som inte kan skapa sånt här hoppas jag på chansen att få köpa istället??

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.