Bakverk & Tårtor

Äpplets dag 25 september

Det är äpplets dag imorgon. En dag som jag verkligen kan sympatisera med då jag tycker att äpplet är värt att lyftas fram och framför allt bevaras. (Till skillnad mot de där dagarna som man undrar hur de ens kom in i kalendern …). Riksförbundet Svensk Trädgård är initiativtagare till Äpplets dag som alltså firas för första gången i år. Man vill öka intresset för och kunskapen om våra svenska äpplen liksom skötseln av fruktträd. Inspirationen till äppelkalaset kommer från England där man firat ’Apple Day’ sedan 1990 med olika evenemang runtom i landet. Ser att vår lokala trädgårdshandel tagit vara på dagen och firar äpplet hela helgen.

Att äpplets dag infaller i slutet av september är med anledning av att det just nu finns mogna äpplen över hela vårt avlånga land. I vår trädgård växer ett ’Aroma’ som blir klart först en bit in i oktober och i år är det verkligen rekordmånga äpplen att skörda. En del fallfrukt har jag tagit hand om och det passar utmärkt att använda till paj och kaka. Skulle du nu vilja fira morgondagen med ett äppligt bakverk så kommer här några tips på recept:

Världens godaste äppelkaka:

äppelkaka sylvan

En riktigt god och saftig äppelkaka fylld med mandelmassa. Bakas på vetemjöl men innehåller inga ägg. Recept hittar du här.

Glutenfria äppelmuffins:

Härligt luftiga och saftiga muffins som bakas på mandel- och durramjöl och massor av kardemumma. Recept hittar du här.

Äppelrosor:

Vackra äppelrosor som snabbt fixas till med hjälp av färdig smördeg och mandelmassa. Recept finns här.

Det går förstås precis lika bra att äta äpplet som det är. Om du undviker sötsaker kan jag tipsa om ett enkelt äppelmums som smakar nästan som äppelpaj. Klyfta ett äpple och stek det mjukt i kokosolja. Lägg på tallrik och toppa med en stor klick äkta (och gärna ekologiskt) nötsmör och några kokosflarn. Om du vill kan du pudra över lite kanel eller kardmumma. Hur gott som helst.

Hoppas nu att jag inspirerat dig till att fira äpplets dag imorgon ♥

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.