Bakverk & Tårtor Boken Blomster & bakverk Bröd

Äpplets dag med nybakat i Trädgårdsmorgon

äpplets dag

Äpplets dag firas den 25 september och jag bjuder på nybakat i Trädgårdsmorgon. Ett härligt höstavsnitt sänds på Nordiska Trädgårdars facebooksida och jag har på nytt glädjen att hälsa på hos Linda Schilén och Johan Munter i växthuset. När jag var där i våras så pratade vi om både ätbara blommor till bakning och dekoration liksom att baka med odlat.

Nu är hösten här med skördetid för bland annat äpplen och päron. Vi pratar om att ta vara på skörden liksom att man kan göra både mos, must och bakat. Men också att man kan dela med sig om man inte mäktar med att ta hand om allt.

Jag har med mig ett nattjäst dinkelbröd från min bok där jag med tanke på dagens tema använt färskpressad äppeljuice som degvätska istället för vatten. Du kan pressa själv eller köpa i butik. Jag tycker också att det blir gott att riva ner lite äpple i degen.

Till efterrätt bjöd jag sen Linda och Johan på en mandelmassekaka med äpple och en päronkaka med färsk ingefära. Och så vispad grädde till det. När kamerorna hade stängts av länsades faten och båda kakorna blev väldigt uppskattade. Jag är själv väldigt förtjust i päronkakan med smak av både ingefära och kardemumma. Jag har förstått att den har blivit en favorit hos många av er som bakar från boken.

Programmet sänds på facebooksidan idag lördag kl 9-10:45 ca och kommer att kunna ses i efterhand på Trädgårdsmässans hemsida. De vackra keramikfaten med äpplen kommer från keramiker Åsa Olofsson. Bilderna nedan tagna under inspelningen i Linda Schiléns vackra växthus. Johan Munter är florist och har butiken Floristkompaniet.

Firar äpplets dag med erbjudande på min bok

Jag vill såklart fira äpplets dag med er och bjuder därför på två av recepten från boken. Skulle du därefter vilja inspireras ännu mer av min värld av blomster och bakverk, så finns möjligheten att köpa boken till extra fint pris under de närmaste dagarna. Lördag 25/9 till och med måndag 27/9 får du 10% rabatt på det redan generösa priset 210 kr hos mitt förlag Bladh by Bladh. Du köper boken här och anger rabattkoden blomsterochbakverk. Hoppas det smakar!

Nattjäst dinkelbröd med äpple

1 bröd Ugn 250°

5 g jäst
350 g (3,5 dl) kall färskpressad juice eller must från äpplen (eller kallt vatten)
250 g (4 dl drygt) fullkornsdinkel
250 g (4 dl drygt) siktat dinkel
40 g (1 dl) dinkelflingor
40 g (2 msk) sirap eller honung
2 tsk salt
gärna ett rivet äpple

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur över natten, 8–10 timmar.

Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dra varsamt ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, hela varvet runt. Nyp till skarven något. Vänd sedan på degen och snurra den medan du varsamt formar den med händerna tills ytan är spänd och fin. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk, jäs 45 minuter.

Mjöla och snitta brödet. Om du vill kan du skära tunna skivor av ett äpple, pensla med lite vatten och fästa på brödet som dekoration. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda brödet i ca 25 min. Låt sedan brödet svalna på ett galler.

Äppelkaka med massa mandel

8–10 bitar Form Ø 20 cm Ugn 200°

150 g mandelmassa
150 g (1,75 dl) socker
150 g smör, rumsvarmt
3 ägg
60 g (1 dl) vetemjöl
150 g äpplen, skalade och tärnade
40 g (0,5 dl) sötmandel, hackad

FÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) durramjöl

Värm ugnen till 200°. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor skål med sockret. Vispa samman med elvisp och rör sedan in det rumsvarma smöret, lite i taget. Tillsätt därefter ett ägg i taget och vispa in ordentligt. Ha till sist i mjölet och vänd om med en slickepott tills allt blandats.

Klä en form med bakplåtspapper (eller smöra och bröa). Häll smeten i formen. Skär sen frukten i bitar eller tunna klyftor och fördela ovanpå smeten tillsammans med hackade mandlar. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 40–45 minuter. Kolla med en provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna. Jag äter gärna kakan med vaniljsås eller grädde.

Jag hoppas att det smakar och jag hoppas såklart också att vi ses i rutan på äpplets dag. Dessutom ser helgen ut att bli solig och höstvacker. Med andra ord hoppas jag att ni njuter av dagarna, och kanske att det blir en höstfika i trädgården med en nybakad äppelkaka.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Precis som att jag gärna postar boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.