Bakverk & Tårtor

Banankaka från mormors receptbok

25 april, 2020
banankaka

Banankaka är den enkla och goda lösningen på de där mörkbruna bananerna som då och då pryder fruktfatet. För tillfället bläddrar jag en del i gamla receptböcker här hemma för att inspireras till recept till min bok. I mormors gamla nötta svarta skrivbok hittar jag ’Ingers Banankaka’. Utgår från att det är min mammas recept på banankaka som mormor skrivit ner. Det samsas där på uppslaget med lingongelé till kalkon, kräftströmming, Annas kransar, skinksallad med mera. Det är något så oerhört charmigt med dessa gamla skrivböcker. Så personligt, med minnen och noteringar, att det är min mormor som suttit och skrivit in de recept som hon ju själv tyckt varit värda att spara. Dessa böcker vårdas ömt.

Eftersom jag hade sett det där receptet och bananerna på fruktfatet var riktigt mogna så passade jag på att baka och det blev en riktigt saftig banankaka med god smak av både kanel, nejlika och ingefära. När du också har bruna bananer hemma kan jag varmt rekommendera min mammas och mormors banankaka.

banankaka

Banankaka

Ugn 175°

150 g smör
2 ägg
2 dl socker
4-5 (över)mogna bananer, mosade
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk ingefära

Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en form av valfri sort, sockerkaksform eller brödform. Smöra och mjöla eller bröa. I en sådan form jag använt (Nordic Ware) räcker det att smöra men ordentligt och framför allt i alla fördjupningar.

Smält smöret på medelvärme och ställ åt sidan. Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat och alla kryddor. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och mosade bananer. Rör om lite snabbt. I med mjölblandningen (sikta gärna) och vänd antingen varsamt om smeten med en slickepott eller använd vispen på lägsta hastighet tills allt blandats jämnt.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med en provsticka att kakan känns torr och genomgräddad.

banankaka

Ännu mera bananer

Om du vill göra något annat med dina bruna bananer kan du kolla in dessa cookies (glutenfria och utan vitt socker).

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Reply Karin sandwall 26 april, 2020 at 13:43

  Hej,
  Den där banankakan ska jag pröva.Låter smarrig.Dessutom en så underbar receptbok.Handskrivna receptböcker gör en estetiskt glad……
  Min fråga:175grader…….varmluft???Hur vet man att det är 175.?Har en Smeg.
  Mvh K

  • Reply Annelie Andersson 26 april, 2020 at 13:52

   Hej, så härligt att höra! Den blev riktigt god. Och ja, gamla receptböcker vårdar jag ömt. Jag bakar nästan aldrig med varmluft och gör jag det så skriver jag ut det. Nu har jag inte en Smeg men är de inte som andra ugnar att man ställer in önskat gradantal?

 • Reply Mira 11 februari, 2022 at 22:43

  Det låter mer som mjuk bananpwpparkaka (kanel, nejlika o ingefära i)?

  • Reply Annelie Andersson 12 februari, 2022 at 10:36

   Ja, både mjuk pepparkaka och banankaka är ju mjuka kakor/sockerkakor så det är klart att de påminner om varandra. Alla banankakor jag ätit genom åren har varit smaksatta med både kanel och ingefära. Det blev gott med lite nejlika i också. En kaka som blivit populär hos många. Och toppen ta tillvara på bruna bananer.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.