Bakverk & Tårtor

Blåbärsbullar med vaniljkräm

blåbärsbullar med vaniljkräm

Blåbärsbullar med vaniljkräm, vilken härlig sensommarbulle! Våra blåbärsbuskar i trädgården har gett oss en rekordskörd i år så vår dotter kokade en sats sylt häromdagen. Så tänkte vi att det äntligen var dags att baka blåbärsbullar. I den här familjen går vaniljkräm alltid hem, så det kändes självklart att ge dem en krämig mitt. Och vilka härliga smakkompisar de är – blåbär, vanilj och kardemumma.

blåbärsbullar med vaniljkräm

Några ord om receptet

Receptet har några olika moment, så det är bra om du läser igenom det i lugn och ro. Tänk på att börja med de moment som behöver bli klara i tid.

Jag börjar med att göra vaniljkrämen eftersom den behöver tid i kylen innan den kan användas. Du kan göra krämen några timmar innan eller dagen före. Vaniljkräm gör jag gärna egen sedan jag fick lära mig att koka ihop den på det här sättet. Så makalöst lätt och gott. Tips! På äggvitorna som blir över kan du baka de goda mandelkakorna.

Det går lättare att arbeta samman vetedegen i en assistent. Använd kall degvätska och rumsvarmt smör. Jag har använt svalt vatten som degvätska, men det går förstås lika bra att ta mjölk eller hälften av varje. Dessutom är bullarna helt äggfria bortsett från vaniljkrämen. Fyll dem med smör bara (kanske lite riven mandelmassa) och sedan med blåbärssylt i mitten istället för vaniljkräm om du vill göra dem helt äggfria. Jag arbetar ut degen efter en kort vila och sen får de jäsa länge på plåt.

Blåbärsbullar med vaniljkräm

Ugn 225 grader
25-30 bullar

Vaniljkräm

1 tsk vaniljpasta
375 g (3,75 dl) mjölk
65 (0,75 dl) strösocker
3 äggulor
3 msk majsstärkelse
25 g smör
nypa salt

Mät upp alla ingredienser i en kastrull. Värm försiktigt på medelvärme och rör hela tiden. Sänk värmen när det börjar koka och sjud i någon minut medan du rör intensivt och lyft sen kastrullen från plattan. Häll krämen genom en finmaskig sil ner i en bunke. Lägg plastfolie tätt mot krämen och låt den kallna helt i kylen.

Det går bra att använda vaniljsocker i stället för vaniljpasta. Ta då 2 tsk men rör ner det först när du silat krämen. Har man i det under kokning kan det bli en bitter eftersmak.

Vetedeg

25 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
85 g (1 dl) strösocker
3 tsk kardemumma, nystött
900 g (15 dl) vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
30-60 g (0,5-1 dl) florsocker
1 dl blåbärssylt
ev majsstärkelse
vaniljkräm, se recept ovan

Sockerlag

100 g (1 dl) vatten
85 g (1 dl) socker

Ta fram en liten kastrull och koka upp vatten med socker tills sockerkristallerna lösts upp. Häll över i en burk eller skål att svalna.

Arbeta ihop vetedegen

Ta fram smöret till både deg och fyllning i tid så att det blir rumsvarmt.

Smula jästen i bunken. Tillsätt vatten, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta degen på lägsta hastighet, tillsätt under tiden salt och en bit i taget av det rumsvarma smöret. Knåda minst 15 min i maskin och lite längre för hand. Degen ska inte bli varm så arbeta på lägsta fart. När den börjar släppa från kanterna kan du stanna maskinen och göra glutentestet. Ta tag i en bit deg och se om du kan dra ut den till en tunn hinna som håller ihop. Om inte, kör några minuter till. Lägg sen en bakduk över bunken och låt degen vila en halvtimme. När degen får vila efter den långa knådningen så spänns glutentrådarna av och degen blir mer lättarbetad.

Baka ut, jäsa och grädda

Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangulär platta men tänk på att inte kavla alltför tunt. Det kommer att bli blött när du brer på sylten och är degen för tunn kommer du inte att få med dig den.

Bred rumsvarmt smör över halva degplattan och blåbärssylt över andra halvan. Sikta sen florsocker över fyllningen och eventuellt lite majsstärkelse, framför allt över sylten om den känns lös. Gör ett treslag genom att ta tag i rektangelns överkant och vika ner den till mitten. Ta sen tag i underkant och vik över det första slaget. Jämna till och kavla lätt så att det blir ett jämnt degsjok. Skär i remsor, tvinna och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk i ca 1,5–2,5 timmar. Tiden kommer att bero på hur varmt det är. Tryck försiktigt på degen med ett finger. Går avtrycket sakta tillbaka är den spänstigt och klar. Går avtrycket tillbaka med en gång behöver det jäsa lite till. Sätt på ugnen i tid.

När bullarna jäst klart ska de fyllas med vaniljkräm. Jag pressar ned bullen lätt i mitten med ett matskedsmått och spritsar utrymmet med vaniljkräm. Ställ sen direkt in bullarna i mitten av ugnen och grädda i 10–12 minuter. Anpassa gräddningstiden efter storleken på bullarna. Jag penslar med sockerlag direkt när de tagits ut från ugnen och strör lite pärlsocker runtom innan jag sen flyttar över dem till ett galler att svalna.

blåbärsbullar med vaniljkräm
Den vackra keramiken är gjord av Susanne, lokal keramiker här i Åkersberga, som hittas på drejat.se

Bullarna är såklart väldigt goda nybakade, men jag fryser dem och låter dem tina i ugnen en stund på låg värme. Som nybakat!

Ännu mera blåbär

Det är blåbärstider och då vill jag passa på att tipsa om min goda blåbärsglass på bara tre ingredienser liksom den härliga blåbärsmoussetårtan. Och så vill jag tipsa om min cheesecake med blåbär och kardemumma. För dig som önskar ett växtbaserat bakverk utan vitt socker.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.