Bakverk Glutenfritt

Chokladbollar med brynt smör, mörk choklad och kaffe

22 oktober, 2020
chokladbollar

Chokladbollar är nog det bakverk som många gör redan från att de är små. En klassiker som kan varieras på många sätt. Här en variant med lite mer vuxna smaker. Brynt smör har jag ju lovordat förut och när jag såg flera som gjort chokladbollar med denna smakförhöjare var jag ju tvungen att prova. Jag hade också i ett helt paket god mörk choklad. Och så lite espressopulver. En höjdare till chokladboll om du frågar mig!

Du kan såklart utesluta kaffet om du inte tycker om det. Jag kan tänka mig att lite nystött kardemumma skulle smaka gott. Jag hade bara lite socker i och tyckte de blev på gränsen till för söta. Andra i familjen ifrågasatte om det verkligen var socker i och tyckte gott jag kunde haft i lite mer. Ni vet hur det är, smaka av och gå på det du själv gillar. Inspireras och provsmaka, kör på eller lägg till och dra ifrån. Hoppas det smakar!

chokladbollar

Chokladbollar med brynt smör, mörk choklad & kaffe

ca 20 st

100 g smör, brynt
100 g mörk choklad

140 g (3,5 dl) havregryn
45 g (0,5 dl) strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
0,5 msk espressopulver, eller vanligt snabbkaffepulver

Rulla bollarna i exempelvis kokosflingor eller kakao

Börja med att bryna smöret. Lägg smöret i en kastrull och värm på hög värme tills det börjar skumma och bubbla. Ha koll hela tiden och vispa runt lite då och då. Sänk eventuellt värmen något snäpp. Efter en stund lägger sig bubblandet och det börjar bli bruna prickar i botten. En härlig nötkoladoft sprider sig och då är det dags att dra av kastrullen från plattan så att smöret inte bränns. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret att smälta tillsammans med espressopulvret. Ställ att svalna.

Blanda sen ner havregryn, socker, kryddor och kaffe. Arbeta ihop till en smet. Kör lite med en mixer om du gillar chokladbollar med finare konsistens. Smeten är ganska så lös, så ställ den kallt i en halvtimme-timme så att den blir tillräckligt fast för att kunna rullas till bollar.

Rulla nu smeten till bollar som får stelna i kylen. Om du vill kan du rulla bollarna i kokos eller kakao. För ännu mer smak kan du rosta kokosflingorna snabbt i torr och het stekpanna. Förvara chokladbollarna i en burk med lock i kylskåpet.

Ett par ord om rättvisa råvaror

Jag resonerar som så att ju bättre råvaror desto godare bakverk. Det smakar gott att göra gott. Alla ingredienser till dessa chokladbollar är ekologiska. När det gäller just choklad, kaffe och kakao är det numera enkelt att välja en produkt som också är rättvisemärkt. När du väljer en vara på hyllan som är Fairtrade-märkt gör det stor skillnad för människorna bakom produkten. Tryggare ekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder. Du kan läsa mer hos Fairtrade Sverige.

Ännu mera brynt smör

Om du upptäcker hur gott det är med brynt smör och vill ha mer tips på vad du kan baka, så kika in till min enkla sockerkaka eller denna ljuvliga kanelkaka.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Och du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln!

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Chokladbollar med brynt smör, mörk choklad och kaffe – Matmartyren 23 oktober, 2020 at 19:52

    […] Chokladbollar med brynt smör, mörk choklad och kaffe dök först upp på […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.