
Det är Chokladens dag idag. Det är klart att chokladen också ska ha en alldeles egen dag. Om nu lutfisken och grapefrukten har sin dag, så måste ju godsakernas godsak ha sin egen dag. 11 november för att vara exakt. Vi får väl se vad det blir för chokladigt hemma hos oss ikväll och söker ni inspiration för dagens firande så kommer det lite chokladig inspiration här nedan. Själv ska jag frossa i fantastiska boken Choklad av Elisabeth Johansson, som jag hade glädjen att få en pratstund med på Chokladfestivalen. Så oerhört trevlig och inspirerande, denna choklad- och lakritsdrottning. Som dessutom signerade boken.

Den här trippelchokladtårtan gjorde min dotter till sin mormors födelsedag – hur god som helst.


Botaniserar man bland lite nyttigare recept utan raffinerat socker eller à la Paleo används ofta raw cacao och raw cacao nibs (bilden) som är bitar av den råa kakaobönan. De är alltså helt oprocessade, inte upphettade och helt utan tillsatser. De har en mild smak som inte alls är söt men som bidrar med chokladsmak och struktur på ett bra sätt. Nedan följer några lite mer nyttiga recept.


Visste du att kakao innehåller mer än 300 olika näringsämnen? Magnesium, flavonoider, histamin, antioxidanter, järn och mycket mer. I kakaon finns ett ämne som heter tryptofan som i kroppen ombildas till serotonin som får oss att må bra. Choklad sägs ju göra oss harmoniska och lyckliga. Så idag på chokladens dag kan vi väl unna oss lite lycka i form av choklad. Och självklart rättvisemärkt sådan!
Chocolate comes from cocoa which comes out of a tree.
That makes it a plant. Therefore, chocolate counts as salad.
♥
Inga kommentarer