Bakverk

Chokladfrossa på chokladens dag

11 november, 2014
 
Det är Chokladens dag idag. Det är klart att chokladen också ska ha en alldeles egen dag. Om nu lutfisken och grapefrukten har sin dag, så måste ju godsakernas godsak ha sin egen dag. 11 november för att vara exakt. Vi får väl se vad det blir för chokladigt hemma hos oss ikväll och söker ni inspiration för dagens firande så kommer det lite chokladig inspiration här nedan. Själv ska jag frossa i fantastiska boken Choklad av Elisabeth Johansson, som jag hade glädjen att få en pratstund med på Chokladfestivalen. Så oerhört trevlig och inspirerande, denna choklad- och lakritsdrottning. Som dessutom signerade boken. 
 
 
Den här trippelchokladtårtan gjorde min dotter till sin mormors födelsedag – hur god som helst.
Rena rama chokladfestivalen. Recept såklart från vår tårtbibel och mästarinnan Linda Lomelino.
 
 
Galet goda kladdkakemuffins (recept här) och Chokladtårta de luxe (receptlänk här).
 
 
Glutenfria choklad- och ricottamuffins (här) och en nyttig brownie (recept här).
 
 
Botaniserar man bland lite nyttigare recept utan raffinerat socker eller à la Paleo används ofta raw cacao och raw cacao nibs (bilden) som är bitar av den råa kakaobönan. De är alltså helt oprocessade, inte upphettade och helt utan tillsatser. De har en mild smak som inte alls är söt men som bidrar med chokladsmak och struktur på ett bra sätt. Nedan följer några lite mer nyttiga recept.
 
 
Havre- och chokladkaka (utan gluten, mjölk, vitt socker – recept här) – En lite nyttigare chokladboll (recept) – En raw och fantastiskt god liten chokladbakelse, Hallon & mandelbit (receptet på godaste munsbiten här) – Chokladkakor (utan gluten, mjölk, vitt socker, receptet).
 
 
Visste du att kakao innehåller mer än 300 olika näringsämnen? Magnesium, flavonoider, histamin, antioxidanter, järn och mycket mer. I kakaon finns ett ämne som heter tryptofan som i kroppen ombildas till serotonin som får oss att må bra. Choklad sägs ju göra oss harmoniska och lyckliga. Så idag på chokladens dag kan vi väl unna oss lite lycka i form av choklad. Och självklart rättvisemärkt sådan!
 
Chocolate comes from cocoa which comes out of a tree.
That makes it a plant. Therefore, chocolate counts as salad.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.