0
Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Citronkaka med lemon curd och bränd maräng

citronkaka med lemon curd och bränd maräng

Vi bjöd mina föräldrar på middag häromkvällen och jag ville göra en enkel och god dessert. Då såg denna citronkaka ljuset och som jag är glad för det. Den gjorde succé! Jag har alltid älskat citron och gärna som smaksättare i en dessert. Det händer något särskilt när sött möter syrligt. Och så blir man ju så glad av den gula färgen.

citronkaka med lemon curd och bränd maräng

Citronkaka med lemon curd och bränd maräng

Ugn 175°
Form Ø 18 cm
ca 8-10 bitar

Citronkaka

120 g smält smör
3 ägg
180 g (2 dl) fint rårörsocker eller strösocker
55 g (1 dl) rismjöl
40 g (1 dl) mandelmjöl
2 tsk citronpulver (eller ett par tsk pressad citron)
1 tsk salt
50 g hackad vit choklad

Värm ugnen till 175°.  Använd en form som är 18 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du använder en form med löstagbar kant, kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Formen behöver inte smörjas, kakan får finare kanter då.

Smält smöret, dra kastrullen från plattan och låt svalna. Ta fram en bunke, knäck i ägg och tillsätt socker, ris- och mandelmjöl, citronpulver och salt.  Blanda snabbt samman allt med en ballongvisp. Ha nu i det smälta smöret och blanda ihop till en jämn smet. Hacka till sist den vita chokladen och vänd ner den.

Häll smeten i formen och grädda citronkakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten. I min ugn var kakan alldeles för lös efter 20 minuter, så jag tog den vid 23 minuter. I vanlig ordning är alla ugnar olika så ha koll mot slutet och ta kakan när den är fast ute i kanterna och liksom gungig i mitten.

Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen. Kakan kan såklart ätas som den är och kanske tillsammans med en klick lättvispad grädde och färska bär. Eller så gör du som jag gjorde och brer på ett lager lemon curd och toppar med en italiensk maräng som bränns av.

Lemon curd

Köp färdig på burk eller gör din egen, här finns recept på lemon curd. Bred ett lagom lager på den kalla kakan men lämna en bit runtom.

Italiensk maräng

65 g (2 st) äggvita
105 g (1,2 dl) strösocker
25 g (0,25 dl) vatten

Italiensk maräng är lättast att göra med hjälp av en assistent/köksmaskin då den heta sockerlagen ska hällas i medan äggvitan vispas. Självklart går det med en vanlig elvisp, men då krävs lite mera fokus.

Dela äggen och lägg vitan i bunken. Mät upp vatten och socker i en liten kastrull. Lägg i en kökstermometer. Koka upp vattnet och sockret och när temperaturen når ca 110 grader sätter du igång vispen och kör äggvitan till ett hårt vitt skum. När sockerlagen sedan når 121 grader häller du direkt ner den i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på hög hastighet. Fortsätt nu att vispa tills marängen är kall och glansig. Fyll en spritspåse och dekorera kakan. Eller klicka ut marängen lite snyggt och snitsigt. Bränn av marängen med en brännare eller ställ helt kort in den i 225 grader varm ugn i ett par minuter tills den fått färg. Passa noga bara så den inte bränns.

Ännu mera citron

Om du älskar citrus kan jag varmt rekommendera dessa mandelkakor med citron. Annars smakar citrongrottor med vallmo extra gott om sommaren. Eller vad sägs om veganska lakrits- och citronkakor?

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.