Bakverk Glutenfritt

En favorit, i ny och gammal tappning

31 januari, 2015
 
 
Citron är något som jag älskat så långt jag kan minnas. Den där citronklyftan som ofta ligger som dekoration på tallriken slinker alltid ner. Det syrliga i kombination med det söta är också något som jag tycker mycket om. En favorit som jag ofta bakat sådär i all hast, ni vet när det kommer oväntat besök eller att något gott ska med i utflyktskorgen eller att man bara vill mumsa på något till eftermiddagsfikat, är Citron- och vallmomuffins. Det välsmakande syrliga och fräscha möter det knastrande vallmofröet som ger en härlig smak men framför allt textur. De muffins jag bakat i alla år har alltid varit så uppskattade och de är som godast nybakade. Nu när vi plockat bort både gluten, och även i viss mån mjölk och socker, i familjen så får jag hitta nya vägar till favoriterna. Idag experimenterade jag mig fram och måste säga att det blev riktigt lyckat. Eftersom temat för Månadens sötsak i januari är just Favoriter tänkte jag bjuda er på både mitt gamla och mitt alldeles nya recept. Det ena bakat på klassiskt vis och det andra på ett lite annorlunda vis – utan gluten, mjölk och vitt socker. Däremot bjuder jag bildmässigt bara på den senare.
 
 
Först ut är det klassiska receptet.
 
Citron- och vallmomuffins – den klassiska favoriten
ca 8-10 st beroende på storlek
 
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl flytande smör el. 100 g fast smör som du smälter
2 dl mjölk
1 ekologisk citron, det rivna skalet
2-3 msk blå vallmofrön
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en skål. Rör ner smör, mjölk, citronskal och vallmofrön i smeten. I en annan skål blandar du vetemjöl med bakpulver och rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Att vända runt med en slickepott tycker jag fungerar utmärkt. Fördela nu smeten i muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. Beroende på storlek på formarna så får du ut en 8-10 stycken. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter. Prova med en sticka att de är färdiggräddade. Låt svalna och sedan är det bara att njuta.
 
 
 
Och nu till dagens lyckade försök med min favorit på ett lite annorlunda sätt.
 
Citron- och vallmomuffins – favoriten i ny tappning
ca 10-12 st beroende på storlek
 
3 ägg
2 dl kokossocker
1 ekologisk citron, det rivna skalet
och 2 msk pressad citronsaft
1,5 dl rapsolja
3 dl rårismjöl
2 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
2-3 msk blå vallmofrön
2 tsk psylliumfröskal
2 dl havregurt
 
Vispa ägg och kokossocker så att det blir pösigt. Rör ner pressad citron, rivet citronskal och rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan ner dem i äggsmeten. Till sist rör du försiktigt ner havregurten i smeten, vänd gärna med en slickepott tills allt blandats. Fördela smeten i muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Prova med en sticka att de är färdiggräddade. Låt svalna och sedan kan ni njuta.
 
 
Det här blev en riktigt god muffins. Inte alls så söt eftersom jag använt kokossocker och rårismjölet ger en fullkornskänsla som jag gillar. Havregurten gör det hela saftigt tillsammans med citronen och så är det ju det där härliga knastret från vallmofröna som jag tycker blir så härligt.
 
Och skulle det vara så att någon i sällskapet tycker att denna muffins kunde varit lite sötare, så kan du alltid röra ihop florsocker med lite pressad citron till en glasyr och breda ut ett tunt lager på toppen. 
 
Sådär, en favorit på två olika sätt.
Vilken blir din favorit?

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.