Bakverk & Tårtor

Farmor Ingrids rabarberkaka

9 maj, 2022
farmor ingrids rabarberkaka

Farmor Ingrids rabarberkaka är den godaste rabarberkaka jag vet. Kakan är väldigt enkel att baka och bittermandeln gör det lilla extra. Rabarbern läggs i botten och blir som den ljuvligaste kompott under ett täcke med god kaka. Du behöver servera kakan direkt ur formen, och det blir ganska mycket smet, så ta en form med höga kanter.

Detta är ett av alla recept jag har sparat från min älskade farmor Ingrid. Jag har bakat och bjudit på rabarberkakan otaliga gånger och jag hoppas verkligen att du gör detsamma och njuter lika mycket som vi gör.

Farmor Ingrids rabarberkaka

8–10 portioner Pajform Ø 26 cm Ugn 200°

400 g rabarber
85 g (1 dl) socker
100 g smör
200 g (2 dl) vatten
180 g (3 dl) vetemjöl
10 rivna bittermandlar
2 tsk bakpulver
2 ägg
130 g (1,5 dl) socker

Värm ugnen till 200°. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med sockret. Lägg sedan rabarbern i botten på en smord och mjölad form.

Smält smöret, häll i vattnet och ställ kastrullen åt sidan. Mät upp mjölet och blanda det noga med fint riven bittermandel och bakpulver.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa i minst 3 minuter. Häll därefter i smör och vatten och vispa på lägsta hastighet, bara så att det går samman. Tillsätt mjölblandningen och gör samma sak här, vispa på lägsta hastighet tills allt blandats och det inte är några mjölklumpar kvar. Häll sedan smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40–45 minuter. Håll koll mot slutet så att kakan inte blir bränd.

Jag tycker det är godast att servera rabarberkakan med en klick löst vispad grädde. Men det är klart att vaniljsås eller vaniljglass också smakar gott till.

Recept och bild från min första bok Blomster & bakverk.

Ännu mera rabarber

Om du tycker om rabarber tycker jag att du dessutom ska kolla in detta inlägg med 10 goda recept.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Mina böcker finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

4 Kommentarer

  • Reply Carina 10 juli, 2022 at 13:40

    Farmor Ingrids rabarberkaka den är mums. Alla som smakat älskar den. Tack för receptet!

    • Reply annelie@blomsterochbakverk.se 19 juli, 2022 at 16:45

      Tack, vad glad jag blir! Så tacksam att ha receptet sparat.

  • Reply Ingrid 15 juli, 2022 at 14:42

    Mycket god och lättbakad, håller länge om det nu blir något kvar.

    • Reply annelie@blomsterochbakverk.se 19 juli, 2022 at 16:45

      Underbart att höra, tack!

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.