Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Glutenfri zucchinikaka med kryddor och frosting

glutenfri zucchinikaka

Glutenfri zucchinikaka med goda kryddor och söt frosting. Som en morotskaka men med zucchini istället. Blir så saftig och god kaka. Frostingen kan man såklart hoppa över, men den gör ju det lilla extra. Kakan håller sig saftig i flera dagar.

När jag bakar glutenfria mjuka kakor använder jag gärna mandelmjöl, för att det helt enkelt blir så bra och gott. Men det är såklart knepigt för alla som är allergiska mot mandel. När jag har tid och möjlighet försöker jag testbaka med alternativa mjöler. Här har jag bakat den ena kakan med en blandning av mandel- och rismjöl. I den andra har jag istället bara havremjöl. Båda varianterna blev godkända av smakpanelen här hemma.

Tänk på att inte alla tål vanliga havregryn utan behöver rent havre, glutenfria havregryn. Glutenfritt havremjöl finns ofta i större butiker men det går lika bra att mixa havregryn till ett mjöl.

I dessa varianter valde jag att smaksätta smeten med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Du kan också inspireras av min zucchinikaka med gluten som jag smaksatte med citron och vallmo. När du ska baka mjuka kakor, ta gärna fram det som är kylskåpskallt en stund innan du ska baka så att alla ingredienser har ungefär samma temperatur.

Glutenfri zucchinikaka med frosting

Ugn 175 grader
Form med löstagbar kant 20 cm eller brödform 1 liter

100 g (2 dl) grovt riven zucchini
90 g (1 dl) rapsolja
2 ägg
130 g (1,5 dl) socker eller 65 g strö + 65 g farin

100 g (1 dl) yoghurt 10%
75 g (1,5 dl) havremjöl eller 1,5 dl mandelmjöl + 0,5 dl rismjöl
80 g (1,5 dl) maizena
1 msk pofiber

2 tsk kanel
2 tsk hel kardemumma, nymortlad
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant. Eller smöra och bröa formen.

Riv zucchinin grovt och lägg i en sil att rinna av något. Ha i olja, ägg och socker i en stor bunke, ställ åt sidan. Mät upp alla torra ingredienser – alltså mjöl, maizena, pofiber, kryddor och bakpulver– i en mindre bunke och blanda om ordentligt. Mät upp yoghurten.

Vispa nu olja, ägg och socker någon minut med elvisp. Tillsätt zucchini (krama ur lite lätt bara om den känns väldigt blöt) och yoghurt, blanda om. I med alla torra ingredienser och antingen vispa på lägsta hastighet, bara precis tills allt blandats, eller vänd om med en slickepott. Häll smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Jag har en varm ugn och ställer mjuka kakor som ska vara inne lite längre på falsen nedanför mitten. Kom ihåg att alltid ha koll på det du bakar så att det inte bränns. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna och ät kakan som den är, eller toppa med en god färskostfrosting.

Färskostfrosting

100 g smör, rumsvarmt
120 g (2 dl) florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost, kylskåpskall

Vispa rumsvarmt smör i 2–3 minuter tills det blir vitt. Tillsätt florsocker och vanilj. Vispa i någon minut till. Lägg i den kylskåpskalla färskosten och vispa bara precis tills frostingen blir mer fast och stabil (färskosten ska inte övervispas, då blir den lös). Bred ut eller spritsa frostingen på kakan. Frostingen kan behöva en stund i kylen för att sätta sig. Den är mer lättarbetad när den är mjuk, så ta fram i god tid om du förvarat den i kylen en längre stund. Provspritsa på ett fat för att se hur den känns.

Ännu mera zucchini

Om du också har gott om zucchini kanske du vill kika vidare på min zucchinipaj, zucchinikaka med citron och vallmo, zucchini med råstekt potatis och fetaost eller varför inte en ratatouille.

Passa på, beställ min bok signerad!

Nu är det nedräkning till boksläpp den 3 september, och än finns några signerade ex kvar att beställa hos Adlibris HÄR.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.