Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Glutenfria lussekatter till lucia

11 december, 2015
 
Lussekatter är ett måste till jul och inte minst nu till luciadagen. Äntligen kan jag baka riktigt goda sådana som är helt utan gluten och dessutom naturligt glutenfria. Receptet kommer från boken ’Baka glutenfritt’ som jag skrivit om här tidigare och jag har fått lov av Nilla som är en av författarna att publicera receptet här på Blomster&Bakverk. De har också så generöst delat med sig av receptet på Nillas facebooksida och hemsida. Alldeles perfekt så här i luciatider. 
 
 
Nu har jag bakat efter receptet i ett par omgångar och det enda jag skulle vilja justera till nästa gång är mängden saffran. Receptet säger 1 g men jag skulle nog prova att dubbla det. Då älskar jag visserligen smaken av saffran och det där är lite olika som bekant. Jag har också provat att ersätta sockret med en halv deciliter flytande honung och det gick finfint. Receptet kan också göras mjölkfritt. Tänk på att degvätskan ska vara rumsvarm. Jag har ställt fram både mjölk och ägg kvällen innan jag ska baka så att det har rätt temperatur. Man kan också göra fyllda saffranssnurror av degen, se längre ned.
 
Glutenfria lussekatter, ca 25 st
 
50 g smör eller kokosolja
1 g saffran (jag föredrar 1,5-2 g)
1 tsk kardemummakärnor
700 g valfri mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 äggvita
100 g kokossocker/rårörsocker
0,5 tsk salt
200 g vitt rismjöl eller fullkornsrismjöl
100 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g fiberhusk
rismjöl till utbakning
 
Fyllning till saffranssnurror:
100 g mandelmjöl
150 g rumstempererat smör
85 g kokossocker eller råsocker
2 tsk kardemummakärnor (mortlade) eller 1/2 tsk vaniljpulver
 
Pensling
1 ägg
 
Garnering
ca 0,5 dl russin
 
Gör så här: Stöt 1 tsk kardemumma fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm. Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under vispning. Använd elvisp, slev eller degblandare. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter beroende på temperatur i köket till ca 50% större storlek. Töm ut degen på ett lätt (med rismjöl) mjölat bakbord och forma lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop till s-former. Prova först att rulla utan rismjöl och mjöla bara om det verkligen behövs. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.
 
Saffranssnurror: Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, kavla ut en rektangel av degen, ca 2 cm tjock och bred ut fyllningen jämnt över hela rektangeln. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.
 
Låt jäsa i ca 35 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda i 225 grader i ca 15–20 minuter beroende på saffransbrödens storlek.
 
 

Tusen tack, Nilla, för att jag fick dela receptet med mina läsare.
Låt doften av saffran fylla era hem och njut en härligt julig fikastund i helgen.

You Might Also Like