Bakverk & Tårtor Glutenfritt Sött-utan-socker

Havre- och chokladkaka (utan gluten, mjölk, vitt socker)

havre- och chokladkaka

Vet inte hur det är med er, men jag är väldigt svag för kombinationen havre och choklad. Speciellt i en liten kaka. Som här, i en havre- och chokladkaka.

Experiment-bakar en hel del i mitt kök just nu för att hitta favoriter till fikabordet som varken innehåller gluten, mjölk eller vitt socker. Några goda småkakor har det blivit men jag kan tycka att de med mycket mandelmjöl i sig blir lite för mjuka. Det där lilla crunchet är ju så gott. Fick till en havrekaka med just det där lilla extra. Och med inslag av mörk choklad. Här kan man välja om man vill använda en choklad med socker eller sötad med exempelvis agave eller stevia. Istället för vitt socker har jag använt kokossocker.

Havre- och chokladkaka

100 g smör
100 g kokossocker
1 ägg
140 g havremjöl
40 g havregryn
25 g mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
50 g mörk (grovt hackad) choklad

ev lite mer choklad till dekoration

Värm ugnen till 200 grader. Vispa smör och socker tills det blir luftigt. Tillsätt ägget först och sen övriga ingredienser. Rulla degen till lite större kulor och tryck till dem något med en gaffel. Grädda sedan på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i 7-8 minuter. Om du vill kan du antingen strö på lite extra hackad choklad precis när kakorna tagits ut ur ugnen så att de smälter lite. Eller om du har lite mer tid, spritsa mörk choklad så där snyggt över kakorna.

Sen är det bara att duka upp till somrigt fika.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.