0
Bakverk & Tårtor

Jordgubbsmoussetårta, godaste tårtan till midsommar!

jordgubbsmoussetårta

Låt mig presentera världens godaste jordgubbsmoussetårta! En len gräddig bärmousse på crunchig kladdkakebotten. Jag har bakat den massor av gånger till både oss och på beställning. Så därför vågar jag lova att den gör succé. Dessutom, vilket kanske är det bästa av allt, så kan tårtan förberedas redan nu och ligga klar i frysen. Framför allt perfekt så här i midsommartid när att-göra-listan kan vara lång. Eller ja, en färdig tårta som bara ska dekoreras är väl alltid perfekt. Med andra ord är det alltid klokt att ha en bärmoussetårta i beredskap i frysen.

Denna jordgubbsmoussetårta kan enkelt göras både gluten- och/eller laktosfri. Den kan göras med andra bär än jordgubbar såklart, både blåbär eller björnbär blir väldigt gott. Till sist, läs igenom receptet noga innan du börjar baka och missa inte mina bästa tips lite längre ned. Receptet kommer från tidningen Buffé nr 6, 2008. 

jordgubbsmoussetårtajordgubbsmoussetårta

Inspiration till dekoration

Beroende på säsong kan moussetårtan dekoreras på olika sätt. Kanske att några av de varianter jag gjort här ovan kan inspirera. Jag hade ju mitt lilla hemmabageri en period och då var detta en av de populäraste tårtorna. Så jag har bakat den året om. Säsongen för svenska bär är kort, men då kan man dekorera med till exempel choklad eller blommor. Bara att använda fantasin. Något som ju är både utmanande och roligt. Om du använder blommor som dekoration, se till att de är ätbara och så vänliga som möjligt. Tårtorna med rosor gjordes på beställning och det löste jag genom att sticka ned sugrör i tårtan som jag sedan stack ner rosorna i.

Jag bakade tårtan här nedan tidigt i våras och då dekorerade jag med maränger, krossade pistagenötter, frystorkade jordgubbar och kakao nibs. Framför allt tycker jag det är roligt att dekorera med något som har att göra med innehållet.

När det är säsong för svenska bär vill man förstås frossa i dem och då är det bara att ösa på. Här finns förresten receptet på Blåbärsmoussetårta. Det är tårtan på bilden här ovanför som är dekorerad med färska hallon och blåbär samt macarons.

jordgubbsmoussetårta jordgubbsmoussetårta

Jordgubbsmoussetårta

Ugn 175°
Form Ø 24 cm
Räcker till 12-15 bitar

Botten:

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:

5 1/2 gelatinblad
1/2 liter jordgubbar (färska eller frysta tinade)
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration:

1 liter färska jordgubbar

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Till fyllningen blötläggs gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen.

Tårtan behöver tina 4 timmar i rumstemperatur. Eller så ställer du den i kylen på morgonen om ni ska äta tårtan till kvällen, så tinar den sakta. Sedan är det bara det roliga kvar, dekorerandet!

Några tips:

 I originalreceptet står det 5 gelatinblad, men ta 5 ½ så att tårtan håller ihop ordentligt.

Gör som jag, fäst ett bakplåtspapper i botten av formen och klipp sen bort överflödigt papper. Om du vill kan du smöra kanterna lite. När tårtan är fryst kan du då enkelt ta bort formens botten, dra bort papperet och lägga tårtan på ett fat. Du behöver inte smöra och bröa alltså.

Det går alldeles utmärkt att göra tårtan både gluten- och laktosfri. Jag har gjort denna glutenfri genom att ersätta vetemjölet med både rismjöl och Sempers Fin Mix. Båda har fungerat finfint.

Till själva moussen går det utmärkt att använda frysta bär. Enkelt att få tag i och så blir det lite billigare.

Till sist, när du ställer fram tårtan att tina, lossa på formens kanter innan den tinat för mycket så att det blir en jämn och fin kant.

Så, nu är det bara att njuta smaken av sommar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Cissela 17 juni, 2013 at 23:57

    Måste testa o göra denna tårtan!!
    Ser fantasiskt god ut!
    Tack för tipset Annelie
    Kram på dig <3

    • Reply annelie 18 juni, 2013 at 09:53

      Gör det Cissela, du kommer inte att ångra dig :) Kram och fin dag önskas.

  • Reply STJÄRNÖGONBLICK ☆184 | skärgård och en vit hjort | REAKTIONISTA 16 juni, 2019 at 09:11

    […]    Annelie kan det här med tårtor. Så vill du briljera på midsommar ska du kika in receptet på jordgubbsmoussetårta med bästa dekortipsen du kan […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.