Bakverk & Tårtor Glutenfritt Söndagsbilden Sött-utan-socker

Kikärtskakor med choklad och kardemumma

kikärtskaka med choklad och kardemumma
kikärtskaka choklad kardemumma

Kikärtskakor med choklad och kardemumma, det låter kanske inte som något man skulle kasta sig över men faktum är att den här satsen med kakor tog slut fortare än jag hann säga … eeh varsågoda. Typ. Men det är ju å andra sidan det allra bästa betyget. Jag presenterade väl inte heller detta som en kikärtskaka utan mer som en cookie. Kanhända att det hade viss betydelse. Nåväl.

Kakorna bakas på kikärtsmjöl och blir med andra ord glutenfria. De innehåller inget vitt socker, men däremot kokossocker och lönnsirap för både smakens och konsistensens skull. Jag har provat att göra kakorna med både kakao nibs och mörk choklad. Kakao nibs är mer knapriga till sin karaktär, medan chokladen smälter lite mer.

Den här kakan passar dig som undviker gluten, mjölkprotein, ägg, nötter och vitt socker. Men tänk på att välja rätt choklad bara.

Kikärtskakor med choklad och kardemumma

16 st

150 g (2,5 dl) kikärtsmjöl
3 msk kokossocker
1 msk kardemummakärnor, nystötta
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

60 g (0,5 dl) lönnsirap
50 g (0,5 dl) fast kokosolja, smältes på svag värme
1-2 tsk vatten

50 g (1 dl) kakao nibs eller hackad choklad
ev havssalt att strö över

Sätt ugnen på 175 °.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Se till att bikarbonatet blandas in ordentligt. Tillsätt lönnsirap och kokosolja. Arbeta ihop till en sammanhållande kakdeg. Du behöver förmodligen tillsätta lite vatten, men ta en tesked i taget. Degen ska precis bara hålla ihop. Vänd ner chokladbitarna sist av allt med en slickepott.

Forma bollar av degen och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till bollarna något. Sätt sen in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 12-14 minuter. När de kommit ut ur ugnen trycker du till dem lite lätt med en gaffel. Strö gärna över lite havssalt. Låt därefter kallna helt på plåten.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du däremot beställa ett signerat exemplar går det utmärkt att kontakta mig. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Silja Bergsilj 20 februari, 2017 at 16:14

    Jag brukar äta över-natt gröt av glf havre blandar skivad eko banan och gojibär det både gott och jag känner att mår bra av det

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.