Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Mandelkakor med hallon

24 juli, 2021
mandelkakor med hallon

Mandelkakor med hallon blev ju riktigt somrigt och gott! Den lilla men naggande goda italienska mandelkakan är riktigt omtyckt av både er och mig. Det är roligt att prova nya smaksättningar och jag har länge funderat på att prova med frystorkade bär. Frystorkning är en metod som gör att bären får en intensiv färg och behåller mycket smak. Det är fint att strössla eller pudra över ett bakverk, men däremot blir det gärna grått när man gräddar ett bakverk som innehåller pulvret.

Nu rullar man mandelkakorna i både strösocker och florsocker så färgen blir ju något förlåtande, men lite småtrist är det. Däremot blev smaken riktigt, riktigt bra. Det kan vara knepigt att hitta frystorkade bär i matbutiken. Till slut hittade jag en påse där bären är som smulor (Dr Oetker) vilket är fint till dekoration. Men så dök en nyhet upp på hyllan i stora matbutiken, en påse med hela bär (Khoisan Gourmet) vilket jag tidigare bara kunnat köpa på nätet eller i specialbutik.

Fördelen med hela bär är att jag kan välja om jag vill grovhacka eller mortla till ett pulver. Till mandelkakorna mortlade jag bären men inte till ett fint pulver utan behöll en del stora bitar. Och så provade jag att baka in ett helt färskt hallon i en del av kakorna, så som jag sett Nadiya Hussain göra i sevärda serien Nadiya Bakes (Netflix). Det blev riktigt gott! Däremot får man äta upp dem ganska så snart och förvara svalt så att bären inte blir dåliga.

Nu till receptet!

Mandelkakor med hallon

Ugn 175°
20 st

2 äggvitor (ca 70 g)
en nypa salt
200 g (4 dl) mandelmjöl
110 g (1,25 dl) socker
2 msk frystorkade hallon
strösocker + florsocker att rulla kakorna i

ev färska hallon att baka in i kakorna

Värm ugnen till 175°. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det blir mjuka toppar (inte så länge som till maräng). Mät upp mandelmjöl och socker i varsin skål. Sikta därefter ner en tredjedel av mandelmjölet och allt socker i äggvitorna. Vänd försiktigt om med en slickepott tills det blandats samman. Tillsätt frystorkade hallon samt nästa tredjedel mandelmjöl. Vänd om med slickepott som tidigare. Sikta sen i det sista mjölet och vänd om till en tjock smet där allt blandats jämnt.

Ta fram två små skålar. Häll strösocker i den ena och florsocker i den andra. Rulla smeten till kulor (ca 1 msk). Lägg dem först i skålen med strösocker och skaka runt skålen. Flytta över till skålen med florsocker och gör samma sak. Forma till dem och lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter. Se till att ha koll mot slutet så de inte bränns. Låt kallna på plåten.

I de kakor jag bakade in ett färskt hallon så plattade jag ut den rullade kulan, lade ett bär mitt på och drog sedan upp kanterna och klädde in bäret med smet. Nöp till lite och rullade sen i sockret. Det färska hallonet vätskar sig något men jag gillar att mandelkakorna är lite kladdiga i mitten, så antingen kör du på samma tid eller så låter du dem gå aningen längre. En smaksak.

Ännu mera mandelkakor

Dessa mandelkakor har alltid en strykande åtgång och det är gott med olika smaker. Så för dig som tycker om citron, lime eller apelsin finns här recept på Tre sorters mandelkakor – citron, apelsin och lime. Älskar du julens smaker så kanske du vill kolla in mandelkakor med pepparkakskrydda.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du vet väl att min bok Blomster & bakverk finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.