Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Massa mumsiga macarons

5 juni, 2014
 
Det har bakats macarons i mitt kök. Mitt lilla hembageri Bakverkeriet fick en beställning av blandade sorter till en studentmottagning och jag passade på att prova två nya smaker – mörkchokladtryffel med lakrits och jordgubbstryffel – då jag ändå hade fått en massa äggvitor över i samband med tårtbak. De andra fyllningarna var vitchokladtryffel med passionsfrukt respektive lingon. Alla smaker blev ljuvligt goda, men det är verkligen så med macarons att olika smaker tilltalar olika personer. Min personliga favorit är nog ändå passionsmacarons. Det syrliga bryter av så himla fint mot det söta. För söta är de ju, macarons. Men ack så gott sällskap till en kopp kaffe. Och liksom lite lyxigt.
 
 
I tanken hade jag redan tidigt bestämt mig för att prova lakritsmacarons eftersom jag själv är en lakritsälskare av rang. Och då tänkte jag att svart pulverfärg måste införskaffas så att de blir riktigt svarta. Har sett sådana på bild och tycker det blir så effektfullt. Speciellt ihop med andra färger och sorter. Men de här extra äggvitorna liksom ramlade över mig, så det jag hade hemma var flytande svart färg. Och har man för mycket flytande färg i macaronagen finns risk att balansen störs och det blir pannkaka av alltsammans. När jag inte vågade ha i mer färg var de mer lakritsgrå och jag tänkte att något skulle göras för att liksom förstärka lakritseffekten. Kom på att jag hade en påse turkisk peppar och mortlade några karameller och strösslade över macaronsen innan gräddning. Det var ett misstag. Någon slags kemisk reaktion blev det i ugnen och det bildades som små kratrar och många, men inte alla, sprack. Vilket aldrig hänt tidigare. Så det misstaget behöver ni inte göra, haha. Men de gick att äta ändå och den mörka chokladtryffeln smaksatt med lakritspulver blev liksom det bästa av två goda världar. 
 
 
Och så jordgubbstryffeln då. Jordgubbar som kokas och reduceras till hälften för att få ut maximalt med smak. Och så lite vit choklad, citronskal, honung och vispgrädde. Jo tack, det smakade sommar. Om ni vill prova olika fyllningar till macarons kan jag varmt rekommendera Mia Öhrns finfina bok ’Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk’.
 
Fast nu är de slut. Tomt i kylen. Får bli en långhelg med något annat slags bakverk.
Har en känsla av att min dotter kommer att baka och bjuda oss på något mumsigt.
Det ser jag fram emot.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.