0
Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Mazarintårta med flädercheesecake

mazarintårta med flädercheesecake

Det här är en av tårtorna jag bakade till midsommarfirandet. En mazarintårta med flädercheesecake, så ljuvligt god! När jag bläddrade i receptpärmarna bokmärkte jag den där mazarintårtan men det var först när jag såg Camillas inlägg på Instagram som jag bestämde mig. Klart jag skulle lägga en cheesecakesmet ovanpå min mazarintårta. Och då rosa flädern nu blommar för fullt kändes det givet att smaksätta cheesecaken med fjolårets rosa flädersaft. Det blev riktigt lyckat!

Då tårtan skulle med på fest har jag bara bilder på den ovanifrån men denna mazarinbotten kan jag lova blir god. Saftig och nästan lite kladdig och rätt så mäktig, så räcker till många. Tidigare har jag toppat med en god vaniljkräm och färska bär men det här blev både lite annorlunda och så gott. Och tårtan är naturligt glutenfri.

mazarintårta med flädercheesecake

Mazarintårta med flädercheesecake

Form Ø 24-26 cm, löstagbar kant
12-15 generösa bitar

Ugn 175°

400 g mandelmassa
175 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl mandelmjöl

200 g vit choklad
600 g färskost
2 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker
1 dl koncentrerad flädersaft
1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Botten

Sätt på ugnen på 175°. Börja med att smöra formen. Själv spänner jag alltid fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipper bort överflödigt papper. Sen smörjer jag sidorna lätt. Du behöver inte bröa men om du vill går det fint att använda lite mandelmjöl.

Riv mandelmassan grovt och rör ihop med rumsvarma smöret. Tillsätt lite smör i taget och arbeta in. Gärna med hjälp av degkrokarna på elvispen för fin konsistens. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Till sist vänder du ner mandelmjölet och arbetar in med lätt hand. Nu ska smeten inte arbetas för mycket utan bara precis blandas samman. Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt botten svalna helt.

Fyllningen

Dags att börja med cheesecakefyllningen och smälta choklad över vattenbad. Hacka den vita chokladen och lägg i en glasskål (som tål värme). Koka upp en liten kastrull med vatten i botten. Sänk värmen och ställ skålen med choklad ovanpå. När chokladen smält, rör om och ta av skålen. Ställ åt sidan att svalna.

Vispa nu färskosten och grädden så att det blir riktigt krämigt och luftigt. När smeten börjat gå ihop, i med saften i ett par omgångar. Ha i den smälta vita chokladen under vispning på låg värme. Till sist siktar du i florsockret och vänder samman allt.

Bred ut cheesecakesmeten på den kalla botten. Jämna till och ställ i kyl att stelna minst en timme men gärna längre. Tårtan kan gärna förberedas på morgonen eller redan kvällen innan.

Sedan  är det bara att dekorera. Då det var midsommar valde jag att dekorera med närodlade jordgubbar och blommor från min rosa fläder. Sedan frångick jag mina principer något när jag såg ekologiska blåbär i affären. Hitflugna vilket jag försöker undvika men fick en bild av hur gott och fint det skulle bli. Så blev det så.

En somrig och god tårta som jag kommer att baka flera gånger!

Ännu mera mazarin

Om du tycker om mazarin måste jag tipsa dig om denna jordgubbsmazarin med rabarber och en annan variant på mazarintårta.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.