Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Mazarintårtan som tog slut i ett nafs

mazarintårta

Vi bakade i fredags, på nationaldagen, jag och min dotter. För visst skulle vi fira dagen med något hembakat. Vi hade länge sneglat på den där mazarintårtan i Roy Fares söta bok Sweet och nu kändes det oerhört passande. En klassisk svensk mazarinkaka toppad med lenaste vaniljkräm och färska bär. Den är dessutom naturligt glutenfri och det är inga problem att anpassa receptet så att den görs även laktosfri. Att tårtan tog slut i ett nafs är väl ett betyg så gott som något, men jag måste säga att det här var det godaste jag ätit på länge. Mazarinkakan fullkomligt smälte i munnen och den var så oerhört saftig och bara jättegod. Vaniljkrämen som så enkelt kokades ihop var också magiskt god. Och så tillsammans med bären. Ja, ni fattar.

mazarintårta

Receptet finns såklart även på Roy Fares blogg.

Mazarintårta

8-10 bitar

Kaka:
370 g mandelmassa
160 g rumstempererat smör
110 g ägg (2 st)
60 g äggula (3 st)

Vaniljkräm:
60 g äggula (3 st)
60 g strösocker (3/4 dl)
25 g maizenastärkelse (0,5 dl)
1/2 vaniljstång
250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
15 g osaltat smör

Dekoration:
Färska bär

Mazarinkakan: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en slät massa i en bunke eller matberedare. Blanda ner äggen ordentligt, ett i taget. Använder du en matberedare så kör på lägsta hastighet när du blandar i äggen. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.

Vaniljkrämen: Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med stången i en kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och vispa ner mjölken i äggblandningen. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka varsamt upp blandningen tills den har tjocknat. Rör om hela tiden. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Fördela vaniljkrämen över kakan och garnera med färska bär.

mazarintårta

Ja, sen är det verkligen bara att njuta och luta sig tillbaka (kanske att skärpet behöver lossas lite …).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.