Bakverk & Tårtor

Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon, detta blev något av det godaste jag bakat i adventstid. Utgick från vårt klassiska recept på mjuk pepparkaka men anpassade det till diverse önskemål. Och familjen gav högsta betyg. Underbart!

Som så många andra är jag känslig mot både gluten och mjölkprotein men vissa saker går bra. Smör går t ex utmärkt att använda men när det gäller matgrädde eller creme fraiche använder jag gärna havrebaserat sådant. Bakar helst naturligt glutenfritt men råg kan gå bra och som jag skrev här har jag insett att även dinkel går fint. Så jag ville ta fram ett recept baserat på mina högst personliga preferenser. Det går att modifiera och jag bjuder på några fler förslag längre ned. För visst vill du baka en mjuk pepparkaka till advent. Smeten ska dessutom bara röras ihop, så lätt som en plätt!

Den fina bakformen har min dotter fyndat på loppis. Det söta lilla kakfatet i vitt porslin hittade jag längst in på en loppishylla för en tia. Från inspiratören Mette Blomsterbergs serie. Nöjd mor och dotter. Hoppas nu att denna mjuka pepparkaka ska smaka!

Kakan är  äggfri och kan enkelt göras både laktosfri eller helt mjölkfri.

mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

Mjuk pepparkaka med dinkel & lingon

Ugn 175°

180 g (3 dl) siktat dinkel, eller vetemjöl
125 g (1,5 dl) socker
1 msk kanel
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
100 g smör, smält
200 g (2 dl) växtbaserad matgrädde
70 g (0,5 dl) äkta lönnsirap, eller vanlig sirap
60 g (0,5 dl) rårörda lingon

Dekoration

60 g (1 dl) florsocker
0,5 -1 msk vatten
frysta lingon

Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.

Smält smöret på svag värme, dra åt sidan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smält smör, grädde, lönnsirap och lingon . Rör om med en slev eller slickepott tills allt blandats väl. Se till att få med mjölet i botten också.

Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 40-45 minuter, känn med provsticka att den är genomgräddad. Låt stå i 10 minuter och vänd sedan upp kakan på bakplåtspappersklädd skärbräda. Kakan är så saftig och därmed lite skör till en början så ställ den på något stabilt (inte ett galler). Låt formen vara kvar i någon dryg halvtimme, lyft bort och låt sen kakan kallna helt.

Om du vill dekorera kakan kan du röra ihop en glasyr på florsocker och vatten och lägga på några lingon. Enkelt och vackert!

Läs också tipsen här nedanför!

hyacinter

Har köpt hem hyacinter till advent och fyllt de loppisfyndade hyacintglasen, så fint!

Mjuk pepparkaka, några tips

  • Smör använder jag vanligt, men det går fint att använda både laktosfritt eller växtbaserat.
  • Jag använder en havrebaserad matlagningsgrädde med en fetthalt på 13% . Om du hellre vill göra kakan med mjölkprodukter, ta hälften grädde och hälften mjölk.
  • Jag bakar gärna med äkta lönnsirap istället för vanlig sirap, en smaksak.
  • Använd helst rårörda lingon och inte en alltför söt lingonsylt. Du kan också istället för sylt ta frysta lingon och vända runt i smeten det sista du gör. Då skulle jag använda 1 dl. Kakan kommer bli lite mera syrlig.

Ännu mera pepparkaka!

Om du tycker om pepparkaka och vill inspireras ännu mer är det bara att skriva ordet pepparkaka i sökrutan högst upp. Här finns sedan tidigare både tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda, recept på fröknäcke med smak av pepparkaka, glutenfria muffins med smak av pepparkaka och lingon. Med mera. För att inte tala om den magiska småkakan, pepparkaksgrottor med lingon.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Malin 28 november, 2018 at 21:09

    Gjorde den i helgen. Med laktosfri mjölk och grädde, enligt ICAs recept tror jag det var. Men kanske de fått det från dig? 😊

    • Reply Annelie Andersson 28 november, 2018 at 21:12

      Men va, menar du att vi gjort precis samma?! Måste genast in och kolla.

    • Reply Annelie Andersson 28 november, 2018 at 21:29

      Nu har jag letat efter mjuk pepparkaka med dinkel på ICAs hemsida men hittar inget. Men nej, deras recept kommer nog inte från mig ;) Vi har alltid utgått från Vår kokbok när vi bakat mjuk pepparkaka men modifierat det en aning. Det var utifrån det jag tänkte att jag borde kunna göra ett recept som passar min mage bättre. Så om du hittat ett liknande hos ICA är det en slump. För övrigt är väl just mjuk pepparkaka ett recept som i grunden är rätt lika överallt. Den blev i alla fall väldigt god!

  • Reply Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon – Matmartyren 24 november, 2020 at 06:00

    […] Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon dök först upp på […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.