Bakverk Jul

Mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

28 november, 2018
mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

Första advent på söndag och våra hem börjar fyllas med både förväntan och julens dofter. Om du tänkt baka en mjuk pepparkaka till helgen kan jag ödmjukt säga att detta var den godaste jag någonsin bakat. Och familjen strödde lovord omkring den. Underbart!

Som så många andra är jag känslig mot både gluten och mjölkprotein men vissa saker går bra. Smör går t ex utmärkt att använda men när det gäller matgrädde eller creme fraiche använder jag gärna havrebaserat sådant. Bakar helst naturligt glutenfritt men råg kan gå bra och som jag skrev här har jag insett att även dinkel går fint. Så jag ville ta fram ett recept baserat på mina högst personliga preferenser. Det går säkert att modifiera och jag bjuder på några förslag längre ned. För visst vill du baka en mjuk pepparkaka till advent, dessutom den allra godaste! Smeten ska dessutom bara röras ihop, så lätt som en plätt!

Den fina bakformen fyndade förresten min dotter på loppis häromsistens. Och det söta lilla kakfatet i vitt porslin hittade jag längst in på en hylla för en tia. Från inspiratören Mette Blomsterbergs serie. Nöjd mor och dotter. Hoppas nu att kakan ska smaka!

Kakan är  äggfri och kan enkelt göras både laktosfri eller helt mjölkfri.

mjuk pepparkaka med dinkel och lingon

Mjuk pepparkaka med dinkel & lingon

Ugn 175°

150-180 g (3 dl) siktat dinkel
125 g (1,5 dl) socker
1 msk kanel
1,5 tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat

100 g smör, smält
185 g (2 dl) iMat
70 g (0,5 dl) äkta lönnsirap
70 g (0,5 dl) rårörda lingon

Dekoration

1 dl florsocker
0,5 -1 msk vatten
frysta lingon

Sätt ugnen på 175°. Ta fram en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Smörj och bröa formen.

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Under tiden kan du smälta smöret på svag värme, dra åt sidan när allt smält. Rör ner både smält smör, grädde, lönnsirap och lingonsylt i de torra ingredienserna. Du behöver inte någon elvisp utan rör endast om med en slev eller slickepott tills allt blandats väl. Se till att få med mjölet i botten också.

Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 40-45 minuter, känn med en provsticka. Gjorde så att jag lät formen stå en stund på bänken innan jag vände den upp och ner på en bakpappersklädd skärbräda. Den är så saftig och därmed lite skör till en början så ställ den på något stabilt (inte ett galler). Sedan lät jag formen vara kvar i någon dryg halvtimme och därefter fick kakan kallna i det fria.

Eftersom kakan skulle fotograferas ville jag dekorera den lite så rörde snabbt ihop en glasyr på florsocker och vatten och tog fram några lingon ur frysen. Enkelt och vackert!

Läs också tipsen här nedanför!

hyacinter

Har köpt hem hyacinter till advent och fyllt de loppisfyndade hyacintglasen, så fint!

Några tips om bakningen av denna kaka

  • Har märkt att siktat dinkel väger olika mycket beroende på sort. Vägde de två sorter som man oftast hittar i mataffären och 3 dl vägde 150 respektive 180 g. Det skiljer bara 4-5 msk men om du tycker att smeten känns rinnig, så tillsätt ett par matskedar och rör om. Smeten är lös men med lite motstånd liksom. Eller så mäter du helt enkelt bara upp 3 dl. Siktat dinkel brukar gå fint att ersätta med vetemjöl om du hellre bakar med det, men det är inget jag provbakat detta recept med.
  • Smör använder jag vanligt, men om du behöver anpassa receptet går det fint att använda både laktosfritt eller växtbaserat.
  • Använder som sagt den havrebaserade iMat, som en matlagningsgrädde med 13% fett. Om du skulle vilja göra kakan med mjölkprodukter skulle jag nog ta hälften grädde, hälften mjölk.
  • Bakar gärna med äkta lönnsirap istället för den vanliga sirapen. Här kan jag tänka mig att även flytande honung skulle fungera fint, men inget jag provbakat med.
  • Lingonen till sist. Använd helst rårörda lingon och inte en alltför söt lingonsylt. Du kan också istället för sylt ta frysta lingon och vända runt i smeten det sista du gör. Då skulle jag använda 1 dl. Kakan kommer bli lite mera syrlig.

Ännu mera pepparkaka!

Om du tycker om pepparkaka och vill inspireras ännu mer är det bara att skriva ordet pepparkaka i sökrutan högst upp. Här finns sedan tidigare både tips på hur du enkelt gör din egen pepparkakskrydda, recept på fröknäcke med smak av pepparkaka, glutenfria muffins med smak av pepparkaka och lingon. Med mera. För att inte tala om den magiska småkakan, pepparkaksgrottor med lingon.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Reply Malin 28 november, 2018 at 21:09

    Gjorde den i helgen. Med laktosfri mjölk och grädde, enligt ICAs recept tror jag det var. Men kanske de fått det från dig? 😊

    • Reply Annelie Andersson 28 november, 2018 at 21:12

      Men va, menar du att vi gjort precis samma?! Måste genast in och kolla.

    • Reply Annelie Andersson 28 november, 2018 at 21:29

      Nu har jag letat efter mjuk pepparkaka med dinkel på ICAs hemsida men hittar inget. Men nej, deras recept kommer nog inte från mig ;) Vi har alltid utgått från Vår kokbok när vi bakat mjuk pepparkaka men modifierat det en aning. Det var utifrån det jag tänkte att jag borde kunna göra ett recept som passar min mage bättre. Så om du hittat ett liknande hos ICA är det en slump. För övrigt är väl just mjuk pepparkaka ett recept som i grunden är rätt lika överallt. Den blev i alla fall väldigt god!

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.