Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Påsktårta med vit chokladmousse, lakrits, mandel och passion

påsktårta haupt lakrits
Det här inlägget är ett reklamsamarbete där jag tagit fram recept och foto på uppdrag av Haupt Lakrits.

påsktårta haupt lakrits

Glad och God Påsk!

Påskens godaste tårta har jag skapat på uppdrag av Haupt Lakrits och med utgångspunkt från deras pralin God Påsk. Jag har gjort en påsktårta som består av en glutenfri blondiebotten bakad på bland annat mandelmjöl och med en fin smak av lakrits. Fyllningen är en fräsch vitchokladmousse smaksatt med syrlig passionsfrukt. Till sist har jag blandat i grovt hackade God Påsk-mandlar och dekorerat med en lakrits- och mandelkräm.

Krämen kan förstås uteslutas men den blev så vansinnigt god och pricken över i:et. Krämen räcker till mer än vad som visas på bild, så antingen dekorerar du mer än vad jag gjort, eller så sparar du krämen i kylen och spritsar på glass eller har som fyllning mellan kakor eller annat gott.

Det här är en påsktårta som kan förberedas i god tid innan den ska avnjutas. Och passar såklart att avnjutas även när det inte är påsk.

påsktårta haupt lakrits

Påsktårta (glutenfri)

1 tårta, storlek 18 cm
ca 8-10 bitar

Blondiebotten:

120 g smält smör
3 ägg
160 g (2 dl) fint rårörsocker
55 g (1 dl) rismjöl (eller durramjöl)
40 g (1 dl) mandelmjöl
1,5 tsk Haupt lakritspulver Kalabrien
0,25 tsk salt
50 g hackad vit choklad

Fyllning, vitchokladmousse med passionsfrukt:

6-8 st passionsfrukter (ca 140 g saft)
Tips! Köp fryst passionsfrukt, går åt ca 150 g
200 g vit choklad
1 ägg + 1 äggula
2 gelatinblad
250 g (2,5 dl) vispgrädde

10-12 st Haupt God Påsk-mandlar (ca 1 dl grovt hackade)

Lakrits- och mandelkräm (dekoration):

100 g rumsvarmt smör
3 msk mandelsmör
2 tsk Haupt lakritspulver Asien
150 g florsocker
0,5 dl grädde

Så här gör du

Blondiebotten:

Värm ugnen till 175°. Använd en form som är 18 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du har en non-stick-form med löstagbar kant, kläm bara fast ett bakplåtspapper i botten. Du behöver inte smörja kanterna, då får tårtbotten finare kanter. Om du har en annan form kan du klä den med bakplåtspapper eller tårtplast på sidorna.

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Ta fram en bunke och lägg i ägg, rårörsocker, ris- och mandelmjöl, lakritspulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och blanda nu alltsammans till en tjock och jämn smet. Hacka till sist den vita chokladen och vänd ner den.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna och kyl den sedan helt.

Fyllning, passionsfrukt:

Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Lägg allt i en liten kastrull och värm försiktigt i några minuter. Sila nu bort kärnor och fruktkött genom att låta det passera genom en finmaskig sil. Tryck på med baksidan på en sked. Se till att du får ca 140 g fin passionsfruktsaft. Spara gärna några kärnor till dekoration genom att skölja av dem och lägga på fat att torka. (Resten kan du spara i en burk och blanda i en smoothie, fruktsallad eller chiapudding.) Låt saften svalna till rumstemperatur.

Fyllning, vit chokladmousse:

Gör iordning ett vattenbad genom att hälla lite vatten i botten av en kastrull och placera en skål ovanpå (skålen ska inte röra vid vattnet). Ta bort skålen och koka upp vattnet. Hacka den vita chokladen grovt. När vattnet kokar drar du kastrullen från plattan, placerar skålen ovanpå och lägger den vita chokladen däri. Låt stå en stund och rör sedan med en slickepott tills chokladen helt smält. Ibland kan man behöva värma på vattnet lite. När chokladen smält helt lyfter du av skålen från värmen och låter den svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

I nästa steg behövs också ett vattenbad. Ta fram en skål i lämplig storlek och lägg ägg och gula däri. Placera bunken ovanpå vattenbadet och vispa äggen tills de tjocknar och blir riktigt pösiga och glansiga. Pass på bara så att du inte har för varmt, då kan det bli äggröra istället. När äggsmeten är klar lyfter du av skålen och ställer åt sidan.

Krama nu ur gelatinbladen och lägg ner i äggsmeten, ett i taget, och rör om tills de helt lösts upp. Häll nu under omrörning i den smälta vita chokladen och blanda allt väl. Till sist vänder du ner passionsfruktsaften. Vispa nu grädden löst och tillsätt till chokladblandningen lite i taget. Vänd försiktigt runt med slickepott tills jämnt och fint. Nu är moussen klar.

Montering av påsktårta:

Ta fram ett tiotal God Påsk-mandlar och hacka dem grovt (ca 1 dl är lagom). Häll hälften av moussen över den kalla botten och strö därefter lakritsmandlarna över hela ytan. Fyll sedan på med resten av moussen. Slå formen lite lätt mot köksbänken så eventuella luftbubblor försvinner. Ställ nu i frys att stelna över natten.

Lakrits- och mandelkräm:

Vispa det rumsvarma smöret i någon minut. Tillsätt mandelsmör och lakritspulver, vispa samman. Ha nu i florsockret, lite i taget. Till sist tillsätter du grädden, tills konsistensen känns bra. Om den känns för tunn, ha i lite mer florsocker. Om den känns för tjock, ta i lite mer grädde eller mandelsmör. Häll i spritspåse och låt krämen sätta sig. Provspritsa en bit för att se att den håller ihop fint. Du kan förbereda krämen och förvara i kyl, men ta fram den en stund i rumsvärme innan den ska spritsas.

påsktårta haupt lakrits

Dekorera och servera din påsktårta

Samma dag som tårtan ska serveras tar du fram den ur frysen. Lossa på formen så snart det är möjligt för att få så fina kanter som möjligt på moussen. Om du haft bakplåtspapper i botten, dra bort det. Lägg upp tårtan på ett fat och ställ i kylen att tina under dagen. Gör lakrits- och mandelkrämen ovan och ta fram och dekorera tårtan. Om du sparade några passionsfruktkärnor kan du även lägga ut dem i ett vackert mönster. Och till sist, placera ut några Haupt God Påsk lakritsmandlar ovanpå din påsktårta. Ställ sedan tillbaka den i kylen och ta fram någon timme innan servering.

påsktårta haupt lakrits

Ännu mera lakrits

Om du är nyfiken på fler recept med lakrits hittar du inspiration både inne på Haupts receptsida och här hos mig såklart. Bara att skriva ‘lakrits’ i sökrutan eller klicka dig vidare hit.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply Inga 30 mars, 2018 at 17:07

    Hej!
    Funderade på mandelsmöret.Kan man lämna bort det?Hittade inte i butiken.
    Helt fantastiskt fin tårta!👌😘

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2018 at 17:10

      Hej, ja såklart det går finfint ändå. Du kanske kan dekorera med godisägg istället. Och penséer om du har, blir påskfint! Tack snälla för fina ord och vad roligt att du ska baka tårtan!

  • Reply Inga 30 mars, 2018 at 21:48

    Tack😀Tänkte nog göra krämen men blir den inte bra om jag bara använder vanligt smör i den?Verkar så himla god!😋😘😋

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2018 at 22:03

      Den blev riktigt god! Mandelsmör brukar finnas i de flesta välsorterade mataffärer eller på hälsokosten. Annat nötsmör funkar säkert också (cashew eller hasselnöt). Annars kan man göra sitt eget genom att mixa sötmandlar riktigt länge tills naturliga oljan släpper och det blir en massa, det som kallas mandelsmör. Vanligt smör vet jag inte hur det blir så törs inte svara på det. Du får gärna berätta hur det blev om du provar.

  • Reply Inga 1 april, 2018 at 07:51

    Det gick jättebra att lämna bort mandelsmöret.Blev endå jättegod!Sen följde jag inte receptet helt men fick en fantastisk tårta iaf.😋🎂👌

    • Reply Annelie Andersson 1 april, 2018 at 08:15

      Åh vad roligt att höra, tack snälla för att du tar dig tid att berätta. Vet du, att jag följer inte heller alltid recept till punkt och pricka. Sedan finns det andra som bara vill göra det. Det viktigaste är att man inspireras och att det blir gott. Är jätteglad att du blev inspirerad här och att tårtan blev fantastisk värmer verkligen att höra. Tack!

  • Reply Inga 2 april, 2018 at 08:24

    Tack!Du inspirerar mycket och dina bilder är fantastiska!🤗👌❤

  • Reply Wilda 7 april, 2018 at 10:14

    Jag smäller av så gott! <3333 Och vackert!

  • Reply Agnes {Cashew Kitchen} 20 april, 2018 at 10:14

    Men guuuuud vad fint!!! Och lakrits älskar man ju. Så drömmig tårta 😍

    • Reply Annelie Andersson 20 april, 2018 at 11:55

      Så glad jag blir för dina fina ord! Tack Agnes och fin helg till dig!

  • Reply Marie 12 april, 2020 at 20:49

    Hej!
    Jag vill verkligen tacka för det här smarriga receptet! Av en slump råkade denna påsktårta med lakrits tillagas idag, på internationella påskdagen.
    Alla i familjen uppskattade den och det vill inte säga lite då barnen brukar vara av den petigare sorten.
    Min förändring av receptet var tiden i frysen. Den stod bara runt två timmar och det räckte gott.
    … och sen såg jag övriga recept på din sida så nu är min meny för kommande vecka klar. Massor av tack från fikastaden!!

    • Reply Annelie Andersson 13 april, 2020 at 08:18

      Så glad jag blir, tusen tack för dina värmande ord! Jag gillar den verkligen och ibland har jag gjort utan lakrits. Men kul att det gick hem hos alla. Vad roligt att du hittat mer inspiration här, önskar dig en fin vecka!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.