Bakverk & Tårtor

Rabarberkaka med dinkel & mandel

rabarberkaka med mandel

Nu är rabarbern som finast och hamnade i denna ljuvliga rabarberkaka med dinkel och mandel. Något av det bästa som finns är att gå ut i trädgården och rycka upp några stjälkar och koka sig en kräm, baka en kaka eller göra en kompott. Inspirationen till den här kakan kom när jag fick en avisering från Pinterest och fick syn på en lockande bild. Receptet kommer från en blogg som heter Floating Kitchen och den här kakan är så god och saftig. Jag valde att baka med dinkel och tillsätta lite pressad citron.

Rabarberkaka med dinkel & mandel

Ugn 175°
Form Ø 26 cm

120 g smör (rumsvarmt)
140 g (2 dl) rårörsocker + 2-3 msk
2 ägg
200 g (2 dl) grekisk yoghurt
1 msk pressad citron

150 g (3 dl) siktat dinkel
40 g (1 dl) mandelmjöl
1 tsk hel kardemumma, mortlas
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt

ca 300 g rabarber
Flagad sötmandel

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar botten. Jag använde en stor form, 26 cm i diameter.

Börja med att lägga det rumstempererade smöret och sockret i en stor skål. Förbered alla torra ingredienser genom att i en mindre skål blanda dinkel, mandelmjöl, nymortlad kardemumma, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör om. Mät upp yoghurten och pressa citronen.

Skär rabarbern i centimeterstora bitar, dela stjälkarna om de är grova. Spara några lite större bitar att dekorera med.

Börja nu med att vispa smöret och sockret tills det blir riktigt krämigt och ljust, minst 2-3 minuter. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa tills det blandats in ordentligt. Ha sedan i yoghurt och pressad citron, rör om. Tillsätt nu de torra ingredienserna, men lite i taget och vispa på låg hastighet tills allt blandats jämnt. Smeten blir ganska så tjock.

Börja med att klicka ut ungefär hälften av smeten och bred ut den över botten. Strö över de centimeterstora rabarberbitarna och tryck till lite lätt. Klicka över resten av smeten och lägg nu ut de större bitarna i ett fint mönster över kakan. Strö över lite flagad mandel. Till sist strör du över ett par matskedar rårörsocker som ger ytan en vacker färg och gör den nästan lite knäckig.

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt grädda i ca 40-50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr. Låt svalna på ett galler.

Pudra gärna lite florsocker över kakan innan servering. Jag bjuder gärna kakan tillsammans med en klick lättvispad grädde. Blir säkerligen lika gott med en kula vaniljglass eller några slevar vaniljsås. Med andra ord, gör den bara.

Ännu mera rabarberkaka med mera

Om du vill ha ännu mer inspiration till att baka med rabarber kan du skriva ‘rabarber’ i sökrutan här uppe. Där hittar du både rabarbermuffins med kardemumma, rabarberkladdkaka, rabarberkompott och en klassisk smulpaj. Och ännu lite mera.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.