Bakverk

Rustik äppelpaj med smak av kola & mandel

27 september, 2022
äppelpaj med havrekolatäcke

En rustik äppelpaj med smak av kola och mandel. Gräddad i en gjutjärnspanna. Det här blev höstgott så det sjunger om det. Äpplena steks mjuka med smör och kryddor. Pajdegen körs snabbt ihop i en matberedare och får vila en stund innan den trycks ut i formen. Botten täcks därefter med ett lager riven mandelmassa som sen toppas med äpplena och resten av pajskalet. Här går det att bara smula över resten av degen eller så kan man dekorera vackert.

Rustik äppelpaj med smak av kola och mandel

Ugn 175°
Pajform Ø 20 cm
8–10 portioner

Pajdeg
120 g (2 dl) siktat dinkel eller vete
100 g kallt smör, skuret i bitar
85 g (1 dl) rörsocker/strösocker
60 g (1,5 dl) havregryn
40 g (2 msk) ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk hel kardemumma, mortlas

Fyllning
3–4 små äpplen
25 g smör
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
lite pressad citron
100 g mandelmassa, grovt riven

Lägg allt till degen i en matberedare. Kör på högsta fart tills det precis går ihop. Arbeta ihop det sista med händerna på ett bakbord och lägg sedan degen täckt i kylen i en halvtimme.

Värm under tiden ugnen till 175°. Skär äpplena i klyftor eller mindre bitar. Stek i panna med smör, farinsocker, kanel och citron tills de mjuknat. Ställ åt sidan. Riv mandelmassa grovt.

Lägg undan en tredjedel av degen till lock. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut så att degen täcker botten och kanter. Klä formen. Bottna med riven mandelmassa och fördela sedan äpplena ovanpå. Dekorera till sist med resterande deg till lock. Jag sporrade remsor och skar ut blad som jag även ritade ett mönster i med hjälp av en knivspets.

Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter tills pajen fått fin färg. Nu när jag gräddade i gjutjärnspanna så blir materialet varmt vilket såklart påverkar gräddningstiden. Tänk på att både ugnar och material på form styr gräddningstiden, så ha alltid koll.

Servera höstens äppelpaj ljummen ihop med vaniljsås eller glass. Eller varför inte både och.

Tips! Det är lite lättare att kavla degen mellan två bakplåtspapper. En genväg är att trycka ut hälften av degen till en botten, fylla på med äpplen och sen bara smula resten ovanpå.

äpplets dag

Hoppas att det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.