Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Saffranskladdkaka med lingongrädde

saffranskladdkaka med lingongrädde

Saffranskladdkaka med lingongrädde, så gott! Rörde ihop en kladdkaka som smaksättes med julens juligaste krydda, saffran. Och så fick jag en spontan ingivelse att riva ner lite mandelmassa. Det blev så gott! Mandelmassan gjorde kakan lite mer fyllig och mäktig så den räcker till många. Kakan görs på mandel- och durramjöl och  är naturligt glutenfri.

Det är riktigt gott att tillsätta en stor sked rårörda lingon (eller lingonsylt) till den vispade grädden. Bryter av så fint med det syrliga till det söta.

Saffranskladdkaka med lingongrädde

Ugn 175°
Form med löstagbar kant 24 cm Ø

150 g smör
0,5 g saffran
150 g mandelmassa
80 g (2 dl) mandelmjöl
55 g (1 dl) durra
120 g (1,5 dl) strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg

Den här kakan blandar du smidigt till i en stor kastrull. En vanlig visp eller ballongvisp går fint att använda. I en kladdkaka vill man inte få in för luft utan den ska helst bara röras ihop.

Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda ner saffran och låt stå medan du gör resten.

Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt tillsammans med äggen direkt i kastrullen. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (24 cm). Du kan också göra som jag och bara spänna fast ett bakplåtspapper i botten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Jag tog ut kakan när den hade stannat längs kanterna. Du kan skaka försiktigt på formen och se att den ännu är lös i mitten. Det är godast när den är lite kladdig.

Ställ formen på galler och låt svalna. Jag serverar gärna kladdkakan kylskåpskall. Om du vispar grädden på låg hastighet blir den riktigt fluffig och god. Det tar lite längre tid men blir godare. Mot slutet kan du blanda i en stor klick rårörda lingon. Jag hade också en liten burk lingonströ hemma som jag strösslade över kakan och även i grädden. Lingonpulver går också fint och färgar lite mer.

Hoppas det smakar!

Ännu mera saffran

Så här i saffranstider vill jag också tipsa om saffranssnitt med hallon, glutenfria saffranssnitt, mandelkakor med saffran och apelsin, fikonbollar med saffran, saffransskorpor med vit choklad och tranbär, saffranskaka och ljuvliga saffransgömmor med mandelmassa.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Karin 4 oktober, 2020 at 12:02

    Hej
    Vilka underbara bilder. Tack för alla glutenfria recept😊👍 Ska verkligen testa alla.
    Hur är det med att byta sötning? Går det?
    Väntar förväntansfullt på din bok.
    Vänligen Karin

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.