Bakverk & Tårtor Jul

Saffransskorpor, julens godaste munsbit

saffransskorpor

Saffransskorpor är jul för mig. Här hemma älskar vi skorpor och sedan de här saffransskorporna kom till för några år sedan är de ett måste i kökshyllan. Hela julen. Eller, hela december kanske är mera korrekt.

Smaken av saffran i kombination med den vita söta chokladen och något syrliga tranbären är verkligen god. Och så sötmandeln som bidrar med både smak och crunch. Mandeln blandas i hel och skärs när du skär längderna. Det är därför bra att skära dem med en gång så att de ännu är lite mjuka. Då blir det lättare. Den här skorpan går rätt snabbt att baka och efter gräddningen skär man i bitar, sprider ut på plåten och låter dem torka en stund till. Tycker om enkla recept som blir så här goda!

Så ett par ord om sötmandeln. Ja, den är dyr just nu vilket har sina orsaker. Ingen säger det bättre än en av de klokaste jag vet. Läs My Feldts ord om vad du ska tänka på när du köper sötmandel.

Kommentar Har just uppmärksammats av en läsare att det tyvärr smugit sig in ett fel i mitt recept. Mängden vetemjöl ska vara 5 dl eller 300 g. Detta är nu korrigerat och jag hoppas verkligen att ni lyckats med de goda skorporna trots detta. Och tveka inte att säga till om ni undrar över något i mina recept. Viktigt att det blir rätt och den där tryckfelsnissen lyckas smyga sig in ibland. Tack!

saffransskorpor

Julens godaste saffransskorpor

100 g smör
1 g saffran (2 påsar)
2 st ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
90 g (1 dl) socker
1,5 tsk bakpulver
65 g (1,5 dl) sötmandel
60 g (1 dl) vit choklad
60 g (1 dl) tranbär

Till att börja med kan det hjälpa att blötlägga tranbären i vatten en liten stund. Börja med det. Hacka sedan chokladen och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret på medelvärme. Häll över i en bunke och tillsätt saffran. Rör om. Tillsätt nu äggen, ett i taget och rör om. Häll av vattnet från tranbären och låt rinna av i en sil.

Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt hel sötmandel, hackad vit choklad och tranbär. Rör runt. Tillsätt mjölblandningen till smöret och rör runt en stund med elvisp. Om det är lättare kan du arbeta ihop degen för hand det sista. Se till att degen håller ihop ordentligt. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Ta sedan ut plåten och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna på plåten i tjocka skivor, sprid ut dem något. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut plåten och låt skorporna kallna på plåten.

saffransskorpor

Det här är också en mycket trevlig julklapp eller gå-bort-present. I advents- och juletider kan det bli en del tillfällen när det passar ypperligt att ge bort något hembakat. En fin påse och ett vackert band är allt som behövs. Så personligt, gott och uppskattat!

Hoppas det smakar!
∼ Annelie ∼

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.