0
Bakverk & Tårtor Jul

Saffranssnitt med hallon och glasyr

saffranssnitt med hallon och glasyr

Dags att bjuda på en lite festligare småkaka, saffranssnitt med hallon och glasyr. Tidigare i veckan julifierade jag ju receptet på glutenfria snitt och nu har jag bakat de klassiska snitten (med vetemjöl) som smaksatts med saffran och sedan fyllts med egengjord hallonsylt. Och till sist har jag ringlat över en glasyr. Det där lilla extra till adventsfikat alltså.

Det här receptet kommer du också att hitta på ljuvliga Lovely Life där du hittar massor av begåvade och kreativa bloggare som bjuder på vacker inspiration. Jag kommer att gästblogga där ett tag framöver, så kika gärna in och njut av alla finheter som bjuds där.

saffranssnitt med hallon

Saffranssnitt med hallon och glasyr

Ugn 180 grader
ca 40-50 kakor

150 g mjukt smör
120 g / 1,5 dl socker
230 g / drygt 3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljpulver
0,5 g saffran (1 påse)

ca 1 dl sylt
ev glasyr av florsocker och vatten

Så här gör du

Sätt ugnen på 180°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Du kan också blanda i lite, lite hett vatten eller lite sprit för att få ut så mycket smak som möjligt av denna julens krydda.

Blanda mjukt smör och socker i en stor bunke och vispa samman med elvisp. Tillsätt saffranet och rör om. Tillsätt nu resterande torra ingredienser och vispa tills det blivit en deg. Du får arbeta en del med vispen och det är bara att fortsätta tills degen så småningom antar en annan form. Det sista kan du arbeta ihop med händerna om det känns enklare. Det går också fint att nypa ihop degen med händerna från början.

Forma deg och grädda

Ta upp degen på ett bakbord. Om den känns kladdig kan du tillsätta lite mera mjöl. Knåda varsamt ihop degen och dela i tre delar. Väg dem om du vill ha dem exakt lika. Rulla ut till längder lika långa som plåten. Flytta över dem till plåten och platta till dem något med fingrarna. Justera gärna kanterna så att de är så raka som möjligt.

Gör nu en fördjupning i varje rulle, jag tog hjälp av lillfingret. Håll emot kanterna lite så att rullen inte spricker. Fyll fördjupningarna med sylt. Använd en spritspåse eller en liten sked.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll mot slutet. Ta ut plåten och låt kakorna svalna något. Skär dem i sneda bitar medan de ännu är varma. Låt dem stå kvar på plåten tills de kallnat helt. De eftergräddas med andra ord en stund på plåten.

Tips!

Själv hade jag egengjord hallonsylt (se nedan) hemma som jag tyckte passade fint, men kan tänka mig att det också blir jättegott med hjortronsylt. Eller varför inte använda julens fikonmarmelad?

saffranssnitt med hallon

Tips på snabb hallonsylt

Om har frysta hallon hemma kan du tina dem något och sedan koka upp dem i en liten kastrull. Rör om och ta från värmen. Tillsätt gelésocker tills du tycker att konsistensen blivit fast nog och sötman passar dig. Till ett helt paket hallon använder jag ca 4-5 msk gelésocker. Jag tycker om den intensiva hallonsmaken och att kärnorna är kvar. Om du vill kan du sila bort kärnorna. Överbliven sylt kan förvaras i glasburk i kylen. Så gott med en klick på gröten eller yoghurten.

Glasyr

Dessa saffranssnitt med hallon är goda som de är, men du kan dekorera dem med en god glasyr. Blanda samman 1 dl florsocker med 2-3 tsk vatten (ta lite i taget) tills önskvärd konsistens. Ringla över kakorna med hjälp av en liten sked. Klart!

saffranssnitt med hallon

Hoppas att det ska smaka med saffranssnitt med hallon! Och att ni får en riktigt fin andra advent.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.