Bakverk & Tårtor

Solbullar från Fårö

 
Att befinna sig i en liten sommarstuga i ett fiskeläge på Gotland utan rinnande vatten och diskmaskin hindrar då inte mig från att baka. Speciellt inte dessa härliga Solbullar som det liksom blivit tradition att jag bakar när vi är i mitt somriga paradis, i Brissunds fiskeläge. I år var inget undantag och jag har fått önskemål om att dela med mig av receptet och såklart jag gör det. Finns en uppsjö recept på denna variant av bulle som jag hört kallas både vaniljbulle, seglarbulle, sockerbulle och kanske något mer. Solbullar kallas de på det fantastiska bageriet Sylvis Döttrar på Fårö och det är deras recept jag skrivit av och bakat efter i tio års tid. Tycker de blir alldeles perfekta, lagom med smör och socker. Och så hälften mjölk och hälften vatten. Till saken hör att vi varje sommar besöker Fårö åtminstone en gång under vår vistelse och första stoppet efter att vi kört av färjan är alltid Sylvis Döttrar. Och deras solbullar är nästan alltid det självklara valet. Ett plus är också att man alltid kan få bullar bakade utan gluten eller mjölkprodukter. De finns i frysen men kan snabbt tinas. Så bär vägarna till Fårö kan jag varmt rekommendera ett fikastopp här. Och gör de inte det, kan jag varmt rekommendera att du bakar de här goda solbullarna. 
 
Solbullar från Fårö
(20 st)
 
Steg 1:
50 g jäst

0,5 tsk salt
1,3 dl socker

150 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
ca 1,5 l vetemjöl
2 dl vaniljkräm (enligt anvisningar på paketet)
 
Steg 2:
50 g smör
1-1,5 dl strösocker
 
Steg 1: Smula jästen i en bunke och tillsätt salt och socker. Smält smöret och häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Häll vätskan över jästblandningen och rör om. Blanda sedan i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Under tiden rör du ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på paketet.
Sätt ugnen på 225°C. När degen jäst klart knådar du den på mjölad arbetsbänk. Dela sedan i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål. Grädda solbullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna. 
 
Steg 2: Smält smöret och pensla bullarna samt vänd dem i strösocker.
 
Bullarna är allra godast nybakade. De kan frysas efter steg 1. Pensling med smör och vända i socker görs då efter att de tinat.
 
 
Nu blir det bullkalas!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.