Bakverk & Tårtor

Solbullar från Fårö

16 juli, 2021
solbullar annelie

Solbullar är en given bulle varje sommar hos oss. Och framför allt när vi är på mitt älskade Gotland. Att befinna sig i en liten sommarstuga i ett fiskeläge på Gotland utan rinnande vatten och diskmaskin hindrar då inte mig från att baka. Speciellt inte dessa härliga solbullar som det liksom blivit tradition att jag bakar när vi är i mitt somriga paradis.

Det finns en uppsjö av recept på denna variant av bulle som jag hört kallas både vaniljbulle, seglarbulle, sockerbulle och kanske något mer. Solbullar kallas de på det fantastiska bageriet Sylvis Döttrar på Fårö och det är deras recept jag bakat efter i tio års tid. Jag tycker de blir alldeles perfekta, lagom med smör och socker. Och så hälften mjölk och hälften vatten.

Till saken hör att vi varje sommar besöker Fårö åtminstone en gång under vår vistelse och första stoppet efter att vi kört av färjan är alltid Sylvis Döttrar. Då  är deras solbullar ett självklart val. Så bär vägarna till Fårö kan jag varmt rekommendera ett fikastopp här. Men om de inte gör det, så tycker jag att du ska baka de här goda solbullarna.

solbullar

Solbullar från Fårö

20 st
Ugn 225°

Steg 1:
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,3 dl socker
150 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
ca 1,5 l vetemjöl
2 dl vaniljkräm (enligt anvisningar på paketet)  

Steg 2:
50 g smör
1-1,5 dl strösocker  

Steg 1:
Smula jästen i en bunke och tillsätt salt och socker. Smält smöret och häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Häll vätskan över jästblandningen och rör om. Blanda sen i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Under tiden rör du ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på paketet.

Sätt ugnen på 225°. När degen jäst klart knådar du den på mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål. Grädda solbullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna.

Steg 2:
Smält smöret och häll socker i en djup tallrik. Pensla bullarna med smöret och doppa dem därefter snabbt i sockret. Bullarna är allra godast nybakade. De kan frysas efter steg 1 men pensling med smör och vändning i socker görs då efter att de tinat.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.