Bakverk & Tårtor

Solskenskaka, en kär klassiker

30 augusti, 2022
solskenskaka

Solskenskaka är för mig en kär klassiker som jag hade som tradition att baka när barnen var små. Jag ville baka en kaka som de skulle förknippa med sommar och vad kan väl passa bättre då, än solskenskaka. Det ska erkännas att jag kommit av mig lite, men när jag bakade kakan för ett par veckor sedan blev jag populär hos familjen. Jag har hittat det ursprungliga receptet i Anna Bergenströms bok Rosenbröd och majorer.

Solskenskaka

Ugn 175 grader, form 22 cm

25-30 sötmandlar, skållade
100 g smör
3 ägg
215 g (2,5 dl) strösocker
150 g (2,5 dl) vetemjöl

Börja med att skålla mandlarna. Koka upp lite vatten, lägg i mandlarna och sänk värmen. Sjud i en halv till en minut. Häll av vattnet och dra av skalet genom att trycka i ena änden av mandeln. Plopp så lossar det! Gör detta medan mandeln ännu är varm. Låt torka på lite hushållspapper eller en skärbräda.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och mjöla en form som är 22 cm. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, minst 3 minuter. Vänd först ner mjölet och därefter smöret med en slickepott. Vänd om varsamt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 10 minuter och lyft försiktigt ut formen. Strö över mandlarna, eller lägg dem i ett mönster. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 25-30 minuter.

Låt kakan svalna en stund och stjälp den sedan ur formen. Om den sjunker ihop lite kan du låta den stå upp- och nedvänd en stund.

Njut!

Det var förresten när Fredrik (Fredriks fika) kom på fikabesök som jag kom på att jag skulle baka solskenskaka. Och kan ni tänka er att jag lyckades pricka in en kaka som han inte hade smakat tidigare. Fredrik är ju dessutom rena rama solskenet, så det passade riktigt bra. Här kan du se ett klipp från när jag bakade kakan.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.