Bakverk & Tårtor Boken Blomster & bakverk Bröd

Trädgårdsmorgon, baka med odlat

trädgårdsmorgon

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK


Trädgårdsmorgon är ett inslag i årets digitala version av Nordiska Trädgårdar, det som jag och många kort och gott kallar trädgårdsmässan. Trädgårdsmorgon sänds på Nordiska Trädgårdars facebooksida och programleds av Linda Schilén och Johan Munter. Jag har äran att gästa två inslag av Trädgårdsmorgon tillsammans med min bok Blomster & bakverk och prata om att baka med odlat liksom att dekorera med ätbara blommor.

Jag bjuder på ett urval recept från min bok och om du ännu inte införskattat ett exemplar är det ett ypperligt tillfälle att göra det just nu då Bokus har ett exklusivt erbjudande. Under perioden 23-31 mars kostar boken endast 179 kronor (ordinarie pris 229 kr).

Trädgårdsmorgon, baka med odlat

I första inslaget gästar jag Lindas vackra växthus och pratar med Johan om att baka med odlat. Baka ditt favoritbröd men tillsätt färska eller torkade örtkryddor för att ändra karaktär. Att riva ner grönsaker såsom morötter, rödbetor eller palsternacka är också ett roligt sätt att variera sitt brödbak. Det är också ett bra sätt att ta tillvara på grönsaker som kanske tappat sin spänst. Baka in dem i brödet! Eller variera morotskakan och baka med rödbeta istället.

Här bjuder jag på två smakprov från boken. Till växthuset hade jag med mig ett grytbröd med morot och chili samt en rödbetskaka med rosa frosting.

grytbröd med morot och chili

Grytbröd med smak av morot & chili

Ett bröd med både sötma från morötterna och lite hetta från chilin. Ett saftigt och rejält bröd som gräddas i gryta och får en härlig skorpa.

1 stort bröd
Ugn 250°–225°

150 g (3 dl) fint rivna morötter
20 g (0,5 dl) röd chili, finhackad (finns även i frysdisken)
25 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
40 g (2 msk) honung eller lönnsirap
2 tsk salt
120 g (2 dl) grahamsmjöl
55 g (1 dl) fint rågmjöl
ca 540 g (ca 9 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Gör så här

Börja med att riva morötterna fint. Om du mäter i volym ska de vara lätt packade. Finhacka den röda chilin eller ta fram färdighackad från frysen.

Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. I med morötter, chili, honung och salt. Tillsätt mjölet och blanda först in grahams- och rågmjöl. Jag använder en trägaffel att arbeta degen med. Tillsätt sedan det ljusa mjölet och rör ihop till en smidig men ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa från kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Täck bunken med plast och bakduk och låt jäsa i 1 timme.

Vänd ut degen på väl mjölat bakbord. Degen är lös så strö mjöl även på ovansidan och liksom fös ihop degsjoket ett par gånger och vänd på degen. Ta lite mer mjöl om det känns väldigt kladdigt. Vik in degen från ytterkanterna mot mitten och tryck till lite lätt med handflatan. Gå hela vägen runt och vänd sedan på degen. Driv runt degen mellan händerna tills ytan känns spänd och fin. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter till, medan ugnen värms.

Tips!

Lägg det färdigformade brödet i en väl mjölad jäskorg eller på en väl mjölad bakduk som du förflyttar till en skål med höga kanter. Degen behåller formen bättre då, men det finns förstås en charm i att låta degen forma sig själv i grytan.

Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250°. När degen jäst klart, ta ut grytan. Var oerhört försiktig då det är riktigt varmt. Pudra lite mjöl i botten och lägg försiktigt ner degen i grytan. Du kan skära eller klippa ett enkelt snitt i degen. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 225°. Öppna luckan och ta försiktigt av locket och grädda brödet i 20 minuter till. Tippa ut brödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk.

rödbetskaka med rosa frosting

Rödbetskaka med rosa frosting

Som en morotskaka men här bakad med rödbeta istället. Saftigt, smakrikt och inte alltför sött. Frostingen färgas med rödbetsjuice och vem blir inte glad av rosa frosting!

8–10 bitar Form Ø 20 cm
Ugn 175°

ca 150 g (3 dl) fint rivna rödbetor, krama ur 1 msk saft till frostingen
40 g (0,5 dl) brun farin, den blöta, inte strö
2 tsk malen kanel
1 tsk hel kardemumma, nystött
150 g (2,5 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
ett kryddmått salt
2 ägg
130 g (1,5 dl) strösocker
140 g (1,5 dl) krossad ananas, väl avrunnen
90 g (1 dl) neutral olja, raps eller solros

FÖR GLUTENFRITT ersätt vetemjölet med 75 g (1,5 dl) havremjöl + 80 g (1,5 dl) maizena + 1 msk finmalda psylliumfrön (fiberhusk)

100 g smör, rumsvarmt
120 g (2 dl) florsocker
ca 1 msk saft från rivna rödbetorna
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost, kylskåpskall

Rödbetskaka

Värm ugnen till 175°. Smöra och mjöla formen eller klä med bakplåtspapper. Låt ananasen rinna av i en sil. Skala och riv rödbetorna fint (engångshandskar är till hjälp om du vill slippa röda händer). Se till att krama ur och ställa undan 1 msk saft till frostingen. Lägg rödbetorna i en skål med farinsocker och kryddor, ställ åt sidan. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt noga i en bunke.

Vispa ägg och socker några minuter med elvisp så det blir vitt och poröst. Vänd försiktigt ner rödbetor och ananas. Sikta ner mjölblandningen, lite i taget, och vänd om med slickepott. Tillsätt oljan och vänd ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30–35 minuter. Känn med provsticka att kakan är helt torr, då är den färdig. Låt kallna helt innan du lägger på frostingen.

Frosting

Vispa rumsvarmt smör i 2–3 minuter tills det blir vitt. Tillsätt florsocker, rödbetssaft och vanilj. Vispa i någon minut till. Lägg i den kylskåpskalla färskosten och vispa bara precis tills frostingen blir mer fast och stabil (färskosten ska inte övervispas, då blir den lös). Bred ut eller spritsa frostingen på kakan. Frostingen kan behöva en stund i kylen för att sätta sig. Den är mer lättarbetad när den är mjuk, så ta fram i god tid om du förvarat den i kylen en längre stund. Provspritsa på ett fat för att se hur den känns.

Besök trädgårdsmässan digitalt i år

En tradition som jag haft i många år är att möta våren med ett besök på trädgårdsmässan. Det är inte heller i år möjligt, så extra härligt då att mässan ställt om och bjuder oss på en massa matnyttig inspiration på både hemsida och Facebook. Det finns också möjlighet att köpa biljett till en massa olika föreläsningar. Kika också in till Trädgårdsträffen där du träffar alla utställare online och kan hitta både erbjudanden och bra tips.

Men framför allt tycker jag ju att du ska slå dig ned med en kaffe varje morgon och titta på Trädgårdsmorgon. Ingen kostnad. Massor av inspiration och kunskap. På lördag kommer nästa inslag med mig i Trädgårdsmorgon och då publicerar jag nästa smakprov från boken.

Exklusivt erbjudande på boken Blomster & bakverk

I samband med trädgårdsmässan erbjuder Bokus ett specialpris på min bok Blomster & bakverk. Priset 179 kr (ord pris 229 kr) gäller endast under perioden 23-31 mars 2021 och beställs här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.