Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Tre sorters mandelkakor – citron, apelsin och lime

29 november, 2020
tre sorters mandelkakor

Tre sorters mandelkakor är ett av recepten i min bok Blomster & bakverk. Mandelkakor med smak av citron var första receptet här på bloggen. Därefter gjorde jag en variant med saffran och apelsin som blev så ljuvligt god. Dessutom blev det en tredje sort till boken, pistage och lime. I den senare tar du hälften mandelmjöl och hälften malda pistagekärnor.

Jag har gjort kakorna något annorlunda till boken och tycker att receptet blivit bättre. Framför allt så bränns kakorna inte lika lätt i botten nu. Mitt bästa tips till dig som brukar baka de här kakorna är alltså att istället använda detta recept. Om du vill!

Mandelkakor, tre olika sorter

Ugn 175 grader
20 st (per sats)

Grundrecept

2 äggvitor (ca 70 g)
en nypa salt
200 g (4 dl) mandelmjöl, se mjölmängd nedan för variant med pistage
110 g (1,25 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
strösocker + florsocker att rulla kakorna i

Med smak av citron

1 citron, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
ev någon tesked blå vallmofrön

Med smak av apelsin & saffran

1 apelsin, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
0,5 gram saffran (1 påse), blanda gärna ut i apelsinsaften

Med smak av lime & pistage

100 g (2,5 dl) mandelmjöl
100 g (2,5 dl) malda eller mixade pistagekärnor (1,5 dl hela kärnor)
1 lime, rivet skal och 1,5 msk pressad saft

Värm ugnen till 175°. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det blir mjuka toppar (inte så länge som till maräng). Mät upp mandelmjöl och socker i varsin skål. Sikta ner en tredjedel av mandelmjölet och allt socker i äggvitorna. Vänd försiktigt om med en slickepott tills det blandats samman. Tillsätt nu vaniljsocker och rivet skal + pressad saft från citron/apelsin/lime samt nästa tredjedel mandelmjöl. Vänd om med slickepott som tidigare. Sikta nu i det sista mjölet och vänd om till en tjock smet där allt blandats jämnt.

Ta fram två små skålar. Häll strösocker i den ena och florsocker i den andra. Rulla smeten till kulor (ca 1 msk). Lägg dem först i skålen med strösocker och skaka runt skålen. Flytta över till skålen med florsocker och gör samma sak. Forma till dem och lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter. Se till att ha koll mot slutet så de inte bränns. Låt kallna på plåten.

Ännu mera mandelkakor

Om du vill kika in till de första recepten, så hittar du mandelkakor med citron här. Och juliga mandelkakor med saffran och apelsin finns här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.