Bröd

Vardagsbröd som går i arv

18 november, 2013
 
Rutbröd kallar vi det här brödet, jag och min mamma. Som jag minns det bakade mamma ofta det här brödet under min uppväxt. Hon bakade visserligen mycket men det här var alltid en favorit. Nybakat till varm soppa. Eller en mustig gryta. Och till frukost. Det här är ett bröd som också jag bakat mycket av och som blivit en favorit även hos mina barn. Det är väldigt roligt med recept som går i arv. Nötta sidor i en receptbok. Handskrivna ingredienser och beskrivningar. Sidor som nästan lossnar. Små fläckar av mjöl och choklad. Kanske små kommentarer och justeringar. Min mamma  hade en svart liten bok i nedersta kökslådan som var lite så där och som jag ofta använde när det skulle bakas. Jo, jag bakade en del redan som yngre. Precis som min dotter gör nu. Och som både min farmor och min mormor gjorde. För mig är det oerhört värdefullt, det där bak-arvet.
 
 
Vårt rutbröd är ett ganska enkelt bröd att baka och det går bra att dubbla satsen om man vill baka mycket på en gång. Brödet går bra att frysa. På en sats blir det tre bröd och här är receptet:
 
25 g jäst
6 dl vatten (37°)
2,5 tsk salt
5 dl rågsikt
1 liter vetemjöl (ca)
1 msk matolja
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i 1 timme. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda. Dela den i 3 delar, forma till limpor, lägg på plåt och jäs ytterligare 1 timme under bakduk. Värm ugnen till 225°. Snitta rutor och sätt genast in plåten i ugnen. Grädda ca 30 minuter. Pensla eller spraya med kallt vatten när de tas ut ur ugnen. 
 
 
Tack mamma.
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Inger 18 november, 2013 at 09:14

  Tack min kära dotter för att du låter receptet leva vidare, enkelt, vackert och mycket gott. Jag kanske skulle reparera receptboken eller varför inte göra en ny!
  Kram

  • Reply annelie 18 november, 2013 at 09:24

   Jamen det är ju så gott och så enkelt. Om du skriver en ny receptbok får du skänka din gamla till mig <3 Kram!

 • Reply Sonja {Dagmar's Kitchen} 27 november, 2013 at 17:45

  Vilka fina bröd! Jag älskar också de där gamla antecknings-/receptböckerna med fläckar och kommentarer – ett sätt att skriva historia! Tack också för din fina kommentar på min blogg. Kram

  • Reply annelie 3 december, 2013 at 21:10

   Tack, Sonja. Vad roligt att du kikade in här. Kram.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.