Bröd

En lätt baguette gör dig mätt (utan gluten, helt rätt)

7 augusti, 2014
 
 
Ja, inte vet jag om det är värmen eller att första arbetsveckan efter semestern går mot sitt slut, men det blev en rubrik på rim. Bara sådär. Men det får väl duga. Att snabbt röra ihop en deg och grädda några baguetter till kvällens middagsgäster eller till barnens mellis är väl en klassiker som heter duga. Och visst är det något visst med just en baguette, att bryta en bit till fisksoppan eller att fylla med allehanda godsaker och ha med på utflykten. Har flera gånger bakat de glutenfria baguetterna från boken Nytt bröd, men nu har jag bakat efter ett recept jag hittat på nätet och som kommer från Friendly Bread. Baguetterna bakas då på bland annat durramjöl vilket ger en riktigt god smak och konsistens. Lite som ett fullkornsbröd. Tänk bara på när du bakar naturligt glutenfritt att brödet ska hinna svalna ordentligt och gärna ligga till sig flera timmar. Inget du ska ställa fram nybakat alltså. Med andra ord något du kan förbereda i god tid.
 
 
Den här gången tycker jag själv att jag fick till riktigt fina bröd. Lyckades till och med snitta dem. Kan bli ännu snyggare men övning ger som sagt färdighet. Med tanke på hur de här såg ut första gången jag bakade dem så har jag gjort framsteg … då vet jag inte vad som blev fel, men smeten bara flöt ut och jag fick slänga allt. Hua.
 
 
Receptet då. Ingredienserna ser du i bilden ovan och så här gör du:
 
Blanda alla torra ingredienser, gärna i en degblandare. I en annan bunke rör du ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt sedan äggvita, rapsolja och ljus sirap (kan uteslutas om du önskar ett osötat bröd). Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Om du har en degblandare, kör den i ca 5 minuter (eller med elvisp och degkrokar). Degen blir bara bättre om den arbetas en stund. Låt sedan degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut lite rismjöl på ett bakbord och dela degen i tre delar. Rulla och forma varje del till en 20-25 cm lång baguette. Lägg på plåt och strö över lite rismjöl. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. När baguetterna jäst klart gräddar du dem i 20-30 minuter (lite beroende på ugn, men när du bakar naturligt glutenfritt är det bättre att ha brödet inne den längre tiden så att det verkligen blir helt klart). Låt svalna ordentligt innan det avnjuts.
 
 
Lite kuriosa avslutningsvis. Benämningen baguette om det långa brödet, sägs ha myntats kring 1920 men förmodligen har brödet som sådant funnits ännu längre. Själva ordet betyder stav eller pinne på franska. Och visst är det Frankrike vi förknippar med detta klassiska bröd. Det lär ha kommit en lag i Frankrike kring 1920 som förbjöd bagare att börja jobba tidigare än klockan 04:00. Det här ställde till det då man inte längre hann baka ut de stora runda bröd som vanligtvis såldes på morgnarna. Baguetten blev då lösningen på problemet då den både kunde förberedas och bakas ut mycket snabbare. Sant eller inte, men det är onekligen det bröd som under snart ett sekel setts så där charmigt under armarna på fransmän som hastar till bageriet om morgnarna.
 
Och nu kan du även avnjuta en glutenfri baguette om du så önskar.

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Andrea 13 augusti, 2014 at 20:10

    Det där vill jag testa framöver. Finns durramjöl i vanliga mataffärer eller var hittar jag det?

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.