Bröd Glutenfritt

Kikärtsmjöl och knäcke på detsamma

 
 
 
Det föll sig så att jag gjorde mitt eget kikärtsmjöl häromveckan. Hade tänkt att köpa färdigt men det fanns inte i mina butiker så det blev till att ordna själv. Visste ju att jag läst om det hos Evelina så jag köpte hem en påse torkade kikärtor. Tänkte det var lika bra att göra mjöl på hela påsen men min matberedare orkade inte riktigt finfördela ärtorna så det blev en tålamodsprövande kväll när jag mixade i flera omgångar, silade och mixade igen. Men till slut så, en stor burk kikärtsmjöl står nu i köksskåpet och väntar på att användas i olika former och recept. 
 
 
Läser en hel del amerikanska sajter och bloggar just nu för att inspireras till framförallt gluten-, mjölk- och sockerfritt bakande. Något som ofta förekommer är då ‘garbanzo bean flour’ vilket är just mjöl gjort på rostade kikärtor. Så det blir lite kikärtsinspirerat här ett tag framöver och så får vi se hur smak och konsistens blir och landar hos mig och övriga familjemedlemmar. Först ut blev ett kikärtsknäcke. Recept och inspiration hittade jag hos Hanna (som för övrigt är syster till ovan nämnda Evelina och jag kan varmt rekommendera båda bloggarna – vackra bilder, massor av inspiration och bra recept).
 
 
Så här gjorde jag:
 
Kikärtsknäcke (1 plåt)
 
1 dl kikärtsmjöl
1 dl teffmjöl
1 dl sesamfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl krossat linfrö
0,5 dl chiafrön
1 krm örtsalt
2,5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt sedan vattnet. Rör ihop till en smet. Lägg smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och ett annat bakplåtspapper ovanpå smeten. Smeten blir ganska så kompakt, men försök att fördela med hjälp av händerna eller kavel så att den täcker plåten i ett jämnt lager. Ta sen bort det övre pappret och skär smeten i rutor. Grädda i ca 30-40 minuter och låt sedan brödet stå och torka ett tag på plåten innan du bryter det i bitar.

I Hannas recept används amaranthmjöl, men det fick inte jag tag i utan använde istället teffmjöl som jag hade hemma. Man kan också använda sesammjöl eller bovetemjöl. Knäcket är fritt från både gluten, mejeriprodukter, socker, ägg och nötter.

 
Det här blev ett riktigt bra knäckebröd med god smak! Är visserligen oerhört förtjust i det beroendeframkallande fröknäcket men den här konsistensen blev mera lik ett vanligt knäcke, vilket gav det hela en mera matig känsla. Och så var det enkelt att göra. Ännu enklare om man hittar färdigt kikärtsmjöl förstås, men det var roligt ändå att ha provat på att göra sitt eget.
 
Kikärtsknäcket kommer med andra ord att göra fröknäcket sällskap i plåtlådan.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Katarina 6 augusti, 2014 at 15:12

    Det ser så got ut!

  • Reply victoria - me and mike 7 augusti, 2014 at 14:36

    Önskar jag var som du :-) Det där med att prova nya bakrecept och experimentera i köket – I wish. Jag gillar ju att äta det bakade haha men härhemma är det bara säkra (förvisso goda men ibland blir det lite tråkigt) kort som används. Får nog skärpa mig helt enkelt! Och du – din kommentar hos mig – åh så fin. Har mailat dig, kram!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.