0
Bröd

Gyllene sesam, ett knäcke rikt på smak

 
Alltså, detta fröknäcke på sesamfrön, kikärtsmjöl och boveteflingor blev så himla gott! Fröknäcke är rätt enkelt att baka. Röra ihop lite frön med vätska och så ut på plåt och in i ugn. Men det kan ju göras på många olika sätt. Mitt favoritrecept på fröknäcke är det här men jag är så förtjust i sesamfröet och vill gärna variera mig lite. Det sesamknäcke jag bakat tidigare blev väldigt gott, men jag ville få till en variant utan ägg och ost. Och så tänkte jag att det skulle passa fint med kikärtsmjölet som jag tycker ger en så fin karaktär till exempelvis kex, knäcke och deg till matpaj. Så ett sesamknäcke som är fritt både från gluten, mjölk och ägg bjuder jag er idag.
 
 
Sesamknäcke (1 plåt)

125 g / 2 dl oskalade sesamfrön
25 g / 0,5 dl kikärtsmjöl
25 g / 0,5 dl boveteflingor
10 g / 1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
45 g / 0,5 dl kokosolja
220 g / 2,5 dl hett vatten
havssalt att strö över

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn. Låt den stå i 5-10 minuter att svälla. Lägg sedan smeten på bakpappersklädd plåt. Jag tycker det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten jämnt tills den täcker hela plåten. Dra sedan bort papperet, strö över lite havssalt (eller kryddor) och sätt plåten i mitten av ugnen.

Knäcket ska gräddas i totalt 50 minuter, och jag brukar ta ut det efter 20 minuter och skära i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Förvaras torrt i burk med lock.

Sesamknäcket är både gluten-, ägg- och mjölkfritt.

 
Sesamfröet är rikt på både protein, kalcium och omättat fett. Oskalade sesamfrön har en högre halt av kalcium och järn. De skalade kan innehålla lite färre näringsämnen då mycket nyttigheter sitter just i skalet.
 
Det finns en sorts sesam som är oerhört vackert och alldeles gyllene. Förr i tiden användes sesam som betalningsmedel i en del länder och vissa sägner berättar att rövarnas grotta som Ali Baba lyckas öppna med hjälp av orden ‘Sesam, öppna dig’ var fylld just av sesamfrön. Sant eller falskt. Det är hur som helst en gyllene skatt som passar utmärkt i ett knäcke.
 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Karin A 30 mars, 2015 at 22:58

    Mums, måste provsmakas snarast! :) Har länge varit sugen på att testa kikärtsmjöl.

    Kram

  • Reply Mian 31 mars, 2015 at 15:33

    Det här gillar vi! : )

  • Reply Anonym 1 april, 2015 at 22:32

    Men gud…det ser ju hur smarrigt ut som helst!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.