Bröd Glutenfritt

Mitt glutenfria favoritbröd

26 maj, 2015
Vad roligt att du hittat till det här receptet på gott glutenfritt bröd. Sedan det här inlägget skrevs har jag uppdaterat receptet, så klicka dig genast vidare HIT för ett ännu bättre och godare bröd.
 
 
Det här brödet återkommer jag till. Gång på gång. Det bakas bland annat på det goda durramjölet och jag har modifierat det utifrån ett recept framtaget av Maria Blohm och Jessica Frej. Deras recept finns här.

I originalreceptet ingår majsmjöl men jag försöker undvika både majs- och sojamjöl. Istället har jag använt det goda durramjölet som ger en härlig fullkornskänsla och en god, lite nötig smak. Det kan vara knepigt att få tag i durra men fler och fler välsorterade matbutiker tar hem det. Det kan också gå under namnet ’sorghum flour’. Det här har blivit det populäraste vardagsbrödet hemma och det är lättbakat. Det enda är att det tar sin tid, men det är det värt. Numera varierar jag brödet genom att tillsätta hela linfrön.

Jag älskar att snitta mina hembakta bröd och även glutenfria bröd kan bli så här vackert. Om du snittar med varsam hand precis innan brödet ska in i ugnen går det utmärkt. Brukar också i samband med att jag ställer in plåten, hälla 1-2 msk vatten på en slittålig liten plåt som står i botten av min ugn. Då får brödet en vacker yta. 

Om du skulle märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på tiden 5-10 minuter till nästa gång. Ugnar varierar och då brödet innehåller så pass mycket vatten blir det inte övergräddat. Du kan också prova att höja värmen något.

 

20 g jäst
600 g kallt vatten
20 g honung
175 g durramjöl
175 g bovetemjöl
2 tsk salt
(30 g hela linfrön)
40 g fiberhusk (kan ersättas av samma viktmängd psylliumfröskal)

Vispa ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, durramjöl, bovetemjöl och salt (samt eventuellt linfrön). Vispa ihop till en jämn smet. Till sist tillsätter du fiberhusken och arbetar snabbt ihop det hela så att inga klumpar finns kvar. Arbeta gärna degen genom att ta några extra tag med vispen. Låt nu degen vila i en bunke täckt med plast i 2 timmar. Ta ut degen och forma den till ett bröd. Mjöla bakbordet lite lätt om det behövs. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 1 timme.

Värm ugnen till 150 grader. Nu kan du pudra över lite mjöl och snitta brödet innan du gräddar det i mitten av ugnen i 60 minuter. Låt brödet kallna helt innan du skär i det.

Om du bakar brödet vore det roligt att höra vad du tycker.
Lycka till och låt dig väl smaka.

You Might Also Like

14 Kommentarer

 • Reply Anonym 26 maj, 2015 at 19:34

  Åh vilka vackra bröd! Det receptet måste jag prova, jag har letat efter Durramjöl men ännu inte hittat det. Vet du något ställe i Göteborgsområdet som har det?

 • Reply Linda 26 maj, 2015 at 19:35

  Kommentaren ovan var min, jag lyckades inte få med mina uppgifter bara :)

  • Reply annelie 26 maj, 2015 at 19:40

   Tack Linda, för fina ord. Tyvärr har jag ingen bra koll på Göteborg. Du kan beställa från goodstore.se eller allergimat.se. Det kan också finnas i asiatiska mataffärer, då under namnet Sorghum (de kan dock innehålla spår av gluten). Annars får du be din Ica eller Coop ta hem från Friends of Adam, det har mina butiker gjort :) Hoppas du lyckas för det är ett riktigt gott och näringsrikt mjöl som även är naturligt glutenfritt.

 • Reply Katarina 27 maj, 2015 at 08:26

  Dina bröd är verkligen perfekta! Jag önskar dig en fin dag, kram!

 • Reply Emilia 31 augusti, 2015 at 14:51

  Hej!

  Vet du om det går att baka detta bröd på vildjäst?

 • Reply Emilia 1 september, 2015 at 07:51

  Jag får testa mig fram, borde kanske gå om man delar upp mjölet och fyller på under dagen och sen låter den jäsa över natten, eller kanske bara blandar allt och låter den jäsa över natten :) tack för svar!

 • Reply Anonym 17 oktober, 2015 at 13:56

  Kan man byta ut bovetemjöl mot tuff?

  • Reply annelie 17 oktober, 2015 at 14:44

   Hej anonym, har inte bakat så mycket med teff ännu så kan inte riktigt svara på det. Men du kan alltid prova och berätta gärna hur det blev :)

 • Reply Åsa 8 november, 2015 at 07:30

  Har bakat det här goda brödet två gånger nu, är jättenöjd med smak och konsistens men i ugnen sjunker det ihop och blir rätt platt! Tycker att det jäser fint och har bra höjd när jag sätter in det i ugnen, några idéer på vad jag kan göra? ?

 • Reply Åsa 12 november, 2015 at 19:28

  Hej igen! Testade att ha i en äggvita och höja värmen till 175 och det blev fint resultat! Tack för hjälpen, nu ska det bara svalna ?

  • Reply annelie 12 november, 2015 at 22:39

   Hej Åsa, det var bra nyheter! Härligt att det gick att justera. Det här med bakning är ju spännande just för att det är så olika. Hoppas nu också du blir nöjd med smaken.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.