Bröd Glutenfritt

Som ett lantbröd, fast glutenfritt

1 september, 2015
glutenfritt lantbröd

Uppdatering av recept! Sedan det här receptet gjordes har jag utvecklat min glutenfria bakning och här hittar du nu en i mitt tycke förbättrad version av glutenfritt lantbröd.

Nu har jag ätit glutenfritt bröd så länge att jag nästan glömt hur bröd med gluten smakar. I somras var jag tvungen att smaka en skiva av lokala bageriets levainbröd och visst var det gott, men inte så att jag kände en stor saknad. Nu kan jag tycka att mitt glutenfria bröd smakar precis som allt annat. Det gör det nog inte helt och hållet, men bara att jag (och familjen) känner så innebär väl att jag lyckats rätt bra i mina bak-försök. För det blir en del försök i köket. Jag bakar ur böcker och sen tar jag bort, lägger till, gör om. Så att det blir recept så som jag vill ha dem. Med råvaror som jag tycker är bra. Det här brödet är ett sådant recept som jag provbakat ett antal gånger och nu är jag riktigt nöjd så nu är det dags att dela det med er. Och vad ska jag kalla brödet då? Jo, det här smakar så som jag minns att bröd som kallas lantbröd smakar. Så det får bli ett lantbröd, fast glutenfritt.

glutenfritt lantbröd

Durramjölet är ju en riktig favorit i mitt glutenfria skafferi och jag vet att ni är en del som blir bekymrade och har svårt att hitta mjölet. Men jag har tipsat tidigare om var det kan köpas och i samma inlägg finns en del tips kring just glutenfri bakning. Till det här brödet började jag med durramjölet och när jag var helt nöjd så provade jag helt enkelt att ersätta mängden durra med bovetemjöl. Och det blev precis lika bra. Så i det här receptet kan du prova att baka med bovetemjöl om du har svårt att få tag i durramjölet.

glutenfritt lantbröd

Glutenfritt lantbröd

(1 bröd)

25 g jäst
700 g (7 dl) vatten
30 g (3 msk) olivolja
2 tsk salt
200 g (4 dl) durra- eller bovetemjöl
200 g (4 dl) rismjöl
55 g (1 dl) majsstärkelse
35 g (0,5 dl) malda psylliumfrön

Mät upp 25 jäst i en degbunke. Tillsätt svalt/fingervarmt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop. Tillsätt resterande ingredienser förutom psylliumfröna. Vispa runt ordentligt med en handvisp tills alla klumpar är borta och du har en jämn smet. Till sist vispar du snabbt ner psylliumfröna och ser till att det fördelas jämnt. Blir smeten snabbt fast kan du ta ur vispen och dra några extra tag med en slev eller slickepott. Om smeten är lös kan du låta den stå och svälla ett par minuter. Ta sedan ut den på bakbordet och jämna till den till ett runt fint bröd. Lägg det i en mjölad jäskorg och täck med handduk. Låt jäsa i 1,5 tim. Om du inte har en jäskorg kan du lägga en väl mjölad bakduk i en skål och lägga degen däri, det går precis lika bra.

Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Ha gärna en sliten liten plåt i botten av ugnen. Vänd över brödet på bakpappersklädd plåt. Om du vill kan du nu snitta brödet. Ställ sedan direkt in det i varm ugn, häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten och stäng snabbt luckan. Låt brödet grädda i 1,5 timme.

Som vanligt är det sedan viktigt att låta brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Låt svalna på galler minst 6-8 timmar eller över natt.

Brödet får verkligen en god smak och en härligt fin skorpa. Det håller fint i nästan upp till en vecka i brödskrinet. Om det inte äts upp innan dess förstås.Hoppas ni gillar och som vanligt är det väldigt roligt när ni skriver en kommentar och berättar när ni bakat efter mina recept och vad ni tycker.

Ha en fortsatt fin vecka och tack för att ni tittar in till mig. Och extra varmt välkomna till alla nya som hittat hit ♥

Du vet väl att du kan följa Blomster&Bakverk på både facebook och instagram?

You Might Also Like

13 Kommentarer

  • Reply Katarina 2 september, 2015 at 04:31

    Dina bröd ser alltid så perfekta ut och jag är säker på att de smakar gott också. Kram!

  • Reply Karin A 4 september, 2015 at 19:48

    Så otroligt vackert! Det måste jag testa att baka. Kram!

  • Reply Mia 12 februari, 2016 at 15:01

    Vilka fina recept och bilder Du har!
    Jag undrar vad Du menar med malda psylliumfrön? Menar du fiberhusk som är malda psylliumfröskal eller menar du hela psylliumfrön som är malda?

    • Reply annelie 12 februari, 2016 at 21:01

      Hej Mia och tack för dina fina ord. När jag gjorde det här receptet hette produkten malda psylliumfröskal men idag går det under namnet Psylliumhusk (Risenta). Fiberhusk är pulvriserade psylliumfröskal, mera finmalt. Så länge du tar samma viktmängd går det lika bra att använda vilket som. Hoppas du provar och tycker om brödet.

  • Reply Lena wiklund 13 januari, 2018 at 11:27

    Hej! Tack för receptet! Gjorde med durramjöj och det blev bra. Men jag undrar vad du har för ugn, jag har en vanlig traditionell och att ha det inne i 1 1/2 tim hade inte blivit bra. Så mitt bröd stod inne i 1,10 ca.
    Men ändå det godaste jag gjort hittills .
    Tack//Lena

    • Reply Annelie Andersson 14 januari, 2018 at 14:55

      Hej, så roligt att du hittat receptet på lantbrödet och kul att du tyckte det blev så gott. Det gör mig verkligen glad! Har en vanlig varmluftsugn men dels kan man säga att alla ugnar är olika och dels så innehåller receptet så mycket vatten att risken att det övergräddas inte är så stor. Däremot har jag utvecklat bakningen en hel del sedan detta recept och både minskat mängden vatten och tiden i ugnen. Nu när du påminde mig om detta, så ska jag kanske modifiera receptet. Ska testa lite och se om det kan göras bättre. Tack snälla för att du lämnade några rader hos mig!

  • Reply Mariann 8 februari, 2018 at 18:38

    Ser fantastiskt ut! Jag undviker jäst, men har en surdegsgrund på G. Är det något du provat? Tänker att jag bara byter jästen mot en skopa surdeg och låter jäsa typ 6 timmar….

    • Reply Annelie Andersson 8 februari, 2018 at 19:00

      Tack Mariann. Har bara provat glutenfri surdeg en gång, inte riktigt min grej. Men jättespännande om du provar. Har ett par brödrecept här utan jäst dock men med andra jäsmedel än surdeg. Om du provar får du gärna berätta hur det blev!

  • Reply Maria 10 februari, 2018 at 20:29

    Hej, jag har bakat med gluten hela livet så att börja baka glutenfritt är en helt ny värld för mej. Vilka vackra bröd du bakat. En liten fråga, kan jag byta ut psylliumhusk mot pofiber? Är ju ett helt nytt skafferi som behöver byggas upp hemma, o hittas i affären oxå? För pofiber kom jag ihåg o köpa, o vanliga psylliumfrön….men det blir ju inte samma resultat med psylliumfrön. Tack på förhand för svar. Mvh Maria

    • Reply Annelie Andersson 11 februari, 2018 at 21:57

      Hej Maria, först och främst varmt välkommen hit. Så glad jag blir att du hittat till Blomster&Bakverk. För ett par år sedan var jag i precis samma sits som du. Bestämde mig för att knäcka koden för att baka glutenfritt gott. För jag tycker inte det som kan köpas är någon höjdare, inte heller alla mixer som mest innehåller stärkelse. Tyvärr så behövs det mycket mer i skafferiet. Eller det känns så iaf till en början. Men börja med ett par olika recept och se vad du gillar bäst. Skulle rekommendera dig att börja baka med psylliumhusk, det är enklast. Man kan säkert ersätta med pofiber men då tror jag du måste tillsätta mer stärkelse. Inget som jag utforskat närmre dock. Det vore roligt att höra vad du tycker, om du bakar något av mina recept. Lycka till!

  • Reply Mia Torgnyson 1 juni, 2018 at 18:58

    Bakade detta bröd i går var inne i ugnen 1,5 tim uppnått 95 grader degigt mest i botten smaken inget fel

    • Reply Annelie Andersson 1 juni, 2018 at 19:12

      Hej Mia, och tack för dina rader. Vad roligt att du bakat lantbrödet! Men trist att det blev degigt, så ska det inte vara. Alltid knepigt veta vad det kan bero på. Ganska nyligen så modifierade jag det här receptet en aning och din kommentar påminner mig om att jag borde skriva det här också. Mitt sätt att baka har utvecklats genom åren och nya varianten finns här: https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/glutenfritt-lantbrod-ny-variant/ Om du skulle vilja prova en gång till. Tack för att du hörde av dig!

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.