Bröd Glutenfritt

Durra- och bovetebrödet, vårt glutenfria favoritbröd nu ännu bättre

 
Man lär så länge man lever, brukar det heta. Idag tänker jag att man lär så länge man bakar. Även om jag är nöjd med ett recept och bakar efter det gång på gång, så lär jag mig konstant genom att baka efter massor av andra recept och sedan händer det att jag applicerar det på de där gamla recepten. Och vips så kan det hända att det där brödet som vi var så nöjda med faktiskt gick att göra ännu bättre. Till och med riktigt mycket bättre.
 
Första gången jag bakade det här brödet var efter att jag kommit hem med en goodiebag från en bakkväll. Och det blev så gott! Men jag ville så gärna bli av med det där majsmjölet så jag provade att ersätta det med durramjöl och då blev det ännu godare. Så gott att det fick bli ett av de recept jag hade med i mitt uppslag i tidningen BAKA för snart ett år sedan. Här hittar du det uppdaterade recepet där jag också varierade mig med linfrön. Men så nu då, har jag alltså tagit det ett steg till och fått framför allt konsistensen på brödet så mycket bättre. Det får också en härlig yta. Det är fortfarande lika enkelt att baka, det tar lite tid, men det är så värt det.
 
 

Durramjölet ger en härlig fullkornskänsla och en god, lite nötig smak. Det kan vara knepigt att få tag i durra men fler och fler välsorterade matbutiker tar hem det (det kan också gå under namnet ’sorghum flour’). I det utvecklade receptet har jag tillsatt både rapsolja och potatismjöl (majsstärkelse går också bra) och höjt ugnsvärmen rejält. Det här är ett bra och lättbakat vardagsbröd som håller sig fint i flera dagar.

Durra- och bovetebröd
(1 bröd)

20 g jäst
600 g kallt vatten
20 g honung
15 g rapsolja
2 tsk salt
50 g potatismjöl
175 g durramjöl
175 g bovetemjöl
(30 g hela linfrön, valfritt)
30 g fiberhusk (kan ersättas av samma viktmängd malda psylliumfröskal)

Vispa ut jästen i kallt vatten. Tillsätt honung, rapsolja, salt, potatismjöl, durramjöl och bovetemjöl (samt eventuellt linfrön om så önskas). Vispa ihop till en jämn smet. Till sist har du i fiberhusken och arbetar snabbt ihop det hela så att inga klumpar finns kvar. Arbeta gärna degen genom att ta några extra tag med vispen. Låt nu degen vila i en bunke täckt med plast i 2 timmar. Ta ut degen och forma den till ett bröd. Mjöla bakbordet lite lätt om det behövs. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 1 timme.

Jag älskar att snitta mina hembakta bröd. Om du snittar med varsam hand precis innan brödet ska in i ugnen går det utmärkt. Brukar också låta en liten slittålig plåt stå i botten av ugnen när den värms, och i samband med att jag ställer in bakplåten hälla på 1-2 msk vatten. Då bildas ånga och brödet får en vacker yta.

Värm ugnen till 225 grader. Nu kan du pudra över lite mjöl och snitta brödet innan du gräddar det i mitten av ugnen i 60-70 minuter. Låt brödet kallna helt (gärna över natt och utan bakduk över) innan du skär i det.

Om du märker att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på tiden 5-10 minuter till nästa gång. Ugnar varierar och då brödet innehåller så pass mycket vatten blir det inte övergräddat.

 

Hoppas att ni tycker om detta bröd precis lika mycket som jag gör!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply MaskarBits 21 februari, 2016 at 12:56

  Bakade detta bröd igår och skar upp det nu på morgonen. Smakar bröd (gott bröd!), vilket jag aldrig lyckats med glutenfritt förut! Helt fantastiskt. Fin konsistens, inte sådär kompakt & svampigt som glutenfritt ofta blir, framförallt med mjölmixer.

  Där emot vet jag inte om mitt har gräddats tillräckligt, det känns liksom lite fuktigt inuti och under bakduken som jag förvarade brödet i under natten låg det vattendroppar… Min yta är avsevärt mörkare än vad ytan på dina bröd ser ut att vara, var rädd att det skulle brännas så jag plockade ut det efter ca 65 min. Borde jag lämnat det inne ett tag till? Kanske bytt position i ugnen eller sänkt temperaturen?

  Tack för ett finfint recept!

 • Reply Céline Allirol-Molin 4 februari, 2020 at 14:58

  Hej. Innan jag startar göra detta bröd så har jag en fråga. Du skriver i ingredienslistan 20 g jäst, men då varken en påse torrjäst eller färsk jäst är på 20 g så undrar jag vad du menar. Vilken form av jäst är det man ska använda?

  • Reply Annelie Andersson 4 februari, 2020 at 15:00

   Hej, det är färsk jäst som avses och alltså knappt ett halvt paket. Hoppas att det smakar!

   • Reply Céline Allirol-Molin 4 februari, 2020 at 16:35

    Ok, tack för förklaringen. Nu har jag inte potatismjöl hemma, men däremot pofiber. Tror du jag kan använda det istället?

    • Reply Annelie Andersson 4 februari, 2020 at 17:02

     Nja, inte riktigt samma egenskaper. Men majsstärkelse kan du använda istället och samma mängd.

     • Céline Allirol-Molin 4 februari, 2020 at 17:17

      Ojdå, lite för sent tyvärr. Jag hann inte riktigt vänta, så jag körde på det ändå. Jag håller tummarna att det kan fungera i alla fall även om det inte är samma egenskaper. Och ja, jag använde samma mängd dessutom, så kanske blir det en annorlunda konsistens också.

     • Annelie Andersson 4 februari, 2020 at 17:47

      Då hoppas jag att det blir bra och smakar gott ändå!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.