Bröd

Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros

26 september, 2022
äppelbröd med dinkel havre solros pumpa

Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros blev till ett matigt och saftigt bröd. Att blanda i rivet äpple i bröddegen bidrar med både lite sötma och saftighet. Perfekt också så här i äppeltider och ett bra sätt att ta tillvara på fallfrukten. Både havre och dinkel är mjölsorter som jag tycker om att baka med. Jag blandar gärna i lite fullkornsdinkel också, men det går bra att använda bara siktat dinkel. Och dinkel kan ersättas med vetemjöl om du hellre vill baka på det. Ha lite koll på hur degen beter sig bara och reglera mängden mjöl efter det.

Äpplets dag hela veckan

Det här blir veckans första inspiration till att baka med äpple. Igår var det äpplets dag och jag har lovat bjuda på gott med äpple varje dag hela veckan. Häng med och hoppas det smakar.

Välkommen hem till mig på utställning 1-2 oktober

Missa nu inte att jag deltar i Konst i Roslagen den 1-2 oktober kl 10-17. Kom och säg hej, prata foto, blomster och bakning. Botanisera bland inramade foton, fine art prints och kort med kuvert. Bläddra i mina böcker och passa på att köpa en personligt signerad bok till dig själv eller i present. Det kommer även att finnas något gott för smaklökarna. Ta med vänner eller familj på en runda med Konst i Roslagen.

Vi är 63 konstnärer och konsthantverkare som öppnar våra ateljéer och verkstäder i Österåker, Täby och Vallentuna. Läs mer om det årliga jurybedömda Konst i Roslagen här. På hemsidan finns också mer information om alla medverkande konstnärer och samlingsutställningarna liksom besökskartor för varje kommun. 

äppelbröd med dinkel havre solros pumpa

Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros

2 bröd
Ugn 250°-225°

20 g färsk jäst
700 g (7 dl) kallt vatten
200 g (5 dl) havregryn
300 g (5 dl) grovt rivet äpple, 4-5 äpplen
30 g (0,5 dl) pumpakärnor
30 g (0,5 dl) solroskärnor
300 g (5 dl) fullkornsdinkel
500-600 g (8-10 dl) siktat dinkel eller vete
1 -2 tsk salt

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Rör ner havregryn, rivet äpple, solros- och pumpakärnor. Rör om.

Börja med att arbeta in fullkornsmjöl och salt. Tillsätt sedan det siktade mjölet och arbeta in lite i taget. Beroende på mjöl och hur saftiga äpplena är kan mängden mjöl variera. Börja med 500 g och tillsätt sedan lite i taget tills degen inte längre känns för kladdig och börjar släppa från kanterna. Degen kommer att vara lite kladdig så ha inte i för mycket mjöl. Täck med folie och bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5-2 timmar tills degen blivit dubbelt så stor.

Värm ugnen till 250°. Häll ut degen på bänken och arbeta samman den. Dela i två lika stora delar. Rundriv och forma varje del och lägg sen på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Pudra lite mjöl över brödet och skär ett par snitt. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda i 250° i 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 50 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll på bröden mot slutet. Låt svalna på galler innan du skär upp ditt äppelbröd. 

solrosor och äpplen

Visst är tiden nu helt ljuvlig! Jag har sett att nattfrosten på sina ställen kommit smygande under veckan  men dagarna har bjudit på härligt solvackra stunder. Nu är en ljuvlig tid att ta tillvara på allt det vackra som trädgård och natur har att bjuda. Baka och njut!

Ännu mera äpple

Om du tycker om äpple i bröd kanske mina dinkelfrallor kan smaka. Eller denna helt ljuvliga äppelkaka bakad på mandel- och durra mjöl (glutenfri).

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros – Matmartyren 21 september, 2020 at 05:10

    […] Äppelbröd med dinkel, havre, pumpa och solros dök först upp på […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.