Bröd

Dinkelfocaccia och mitt första blomsterbröd

2 juli, 2020
dinkelfocaccia

Dinkelfocaccia i form av ett blomsterbröd bakade jag till midsommarafton. Har sett bilderna i instagramflödet på dessa blomstrande bröd och nu äntligen fick jag tillfälle att baka mitt eget ”van dough”. Ja, de kallar det så. Hemmabagarna runtom i världen som skapar brödkonst och taggar sina bilder #vandough #focacciaart  eller #focacciabreadart Kika in där för massvis med inspiration och vackra bröd.

Jag har bara bakat focaccia ett fåtal gånger innan så jag har inget beprövat recept. När jag googlade på kalljäst focaccia med dinkel hamnade jag hos bloggvännen Caroline som är matinspiratören bakom Caroline i köket. Här är hennes recept på Focaccia med lökdipp. Nedan ser du hur jag gjorde mitt bröd baserat på Carolines recept.

dinkelfocaccia

Dinkelfocaccia

Ugn 225°
1 stort bröd

25 g jäst
6 dl kallt vatten
2 tsk flingsalt
2 msk olivolja + mer
ca 12 dl siktat dinkelmjöl

+ grönsaker till dekoration
+ olivolja och flingsalt

Dag 1

Lägg jästen i en stor bunke och tillsätt kallt vatten  Tillsätt salt och olivolja, vispa runt lite. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop med en stor träslev. Degen ska bli lös men känn efter först om du tycker att hela mängden mjöl behövs. Det kan alltid variera lite det där.

Häll nu olja i stor bunke och dra runt oljan invändigt och upp på kanterna. Bunken ska klara att degen blir dubbelt så stor och också få plats i kylen. Gärna på en plats där det inte är kallare än fyra grader.  Lägg ner den ihoprörda degen, täck med plastfolie och ställ i kylen att jäsa i 8–12 timmar.

Dag 2

Börja med att förbereda alla grönsaker som du önskar dekorera din dinkelfocaccia med. Det är bra om du har någon slags idéskiss på vad du vill göra och vad som behövs. Skölj, skala, skär och ha allt förberett på en stor skärbräda innan du tar fram degen.

Kolla in degen och se att den jäst upp ordentligt, minst dubbelt så mycket i storlek. Nu  kan du antingen hälla ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rektangel som du lyfter över till en långpanna med bakplåtspapper. Degen är lite oformlig men ganska så kladdig så jag tyckte det var enklare att låta den landa på bakbordet först.

Sätt på ugnen så den blir varm i tid.

Ringla olivolja över brödet och tryck med fingrarna över hela ytan så att focaccian får sina karaktäristiska fördjupningar. Lägg ut ditt mönster av grönt ovanpå brödet och när du är nöjd så trycker du till alla delar lite lätt så att de fixeras i degen. Gröna blad kan med fördel doppas i en skål med vatten och pressad citron.

Jag målade mitt blomsterbröd med cocktailtomater (som jag halverade och lät ligga med snittytan mot ett hushållspapper en stund), spetspaprika, rödlök, svarta oliver, salladslök, rosépeppar, vallmofrön och basilika. När jag var färdig med dekorationen strödde jag över lite flingsalt och lät det stå och jäsa ovanpå ugnen tills jag tyckte att det fått lite höjd. Det blev en halvtimme ungefär.

Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter. Brödet är godast nygräddat men smakar bra även efter ett par timmar.

Hoppas det smakar och tagga mig gärna om du gör ett eget blomsterbröd så att jag får se era brödkonster!

Ännu mera dinkelbröd

Om du vill baka mer med dinkel så hittar du mitt inlägg om dinkelmjöl och receptet på dinkelbaguetter här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Lena Hult 3 juli, 2020 at 16:42

    Så vackert!Mycket inspirerande också!

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.